Dnes si Terezka připravila něco pro mlsouny

Dnes si Terezka připravila něco pro mlsouny
ilustrační foto
Další fotky: 
Dnes si Terezka připravila něco pro mlsouny
Dnes si Terezka připravila něco pro mlsouny

Ani ti, kdo se rádi stravují zdravě, se nemusejí vzdávat sladkých pochoutek. Třeba Terezčiny celozrnné žitné lívance s tvarohem a kokosovou čokoládou jsou nepochybně výborné. Vyzkoušíme je?

Deset lívanců připravíme za 60 - 70 minut a budeme potřebovat:  

lívance - 300 g celozrnné žitné mouky, 20 g prášku do pečiva, 4 lžíce třtinového cukru, 1lžíce kvalitního vanilkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 515 ml tučného nebo polotučného mléka, 2 vejce, 50 g rozpuštěného másla, špetka soli

tvaroh - 250 g polotučného tvarohu, 15 ml sladké 12% smetany, 1 lžíce moučkového cukru, 20 g hořké kokosové čokolády (a nebo jiné, jakou máte rádi)

postup

1. V míse si smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Dejte rozpustit máslo.

2. V jiné, větší míse, spolu rozkvedlejte vajíčka s mlékem a s oběma cukry, přidejte extrakt a postupně přimíchávejte mouku s práškem do pečiva. Pokud se vám bude těsto zdát opravdu hodně husté, můžete přidat ještě malinko mléka, ale těsto na lívance je obecně víc husté než třeba palačinkové. Nakonec přilijte ještě máslo a spojte všechny ingredience dohromady.

3. Rozehřejte si pánev, potřete ji trošičku olejem (pokud máte novou, ani to není potřeba), nalijte na ni asi šufánek těsta, které potom ještě lžící rozprostřete. Na těstě se po pár minutách začnou dělat takové bublinky (asi po 3minutách), tak obraťte a z druhé strany pečte taky tak 2-3 minuty.

4. Zatímco se vám lívance opékají, připravte si tvaroh. Tvaroh smíchejte se smetanou a prosátým cukrem, nejlépe promixujte, ale stačí i jen pořádně promíchat. Přidejte na jemno nakrájenou čokoládu.

5. Nejlepší je asi podávat lívance dva na sobě. Oba potřete tvarohovou směsí. Pokud jsou lívance ještě teplé, čokoláda se trochu rozpustí a je to ještě lepší. Můžete podávat s oblíbeným ovocem. Já měla ananas, ale hodí se prakticky jakékoliv.

Dobrou chuť :)

 

Poslat nový komentář