Tilslørte bondepiker aneb jablka se šlehačkou a sušenkami

Tilslørte bondepiker aneb jablka se šlehačkou a sušenkami
ilustrační foto
Další fotky: 
Tilslørte bondepiker aneb jablka se šlehačkou a sušenkami

Dnes si pro nás Terezka Sehnalová připravila pravý norský recept. Jeho norský název se ani nepokusím vyslovit, jinak jsou to prý v podstatě jablka se šlehačkou a se sušenkami. Je na šest menších porcí, tak jej vyzkoušejte.

Jdeme na to: doba přípravy je asi 30minut

Jablkové pyré 

Potřebujeme: 2 jablka, 10 gramů vanilkového cukru, 1 lzička skořice, 35 gramů cukru, 240 ml vody

Sušenky

30 gramů másla, 1 lžíce cukru, 100 gramů sušenek

Šlehačka

250 ml smetany (33% a výš), 1 lžíce cukru, 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

1. Jablka zbavte slupky a jadřinců a nakrájejte na tenké malé plátky. Vložte do vody s cukrem a skořicí a nechte vařit asi 10 - 15minut, dokud jablka nezměknou. Stáhněte z plotny.

2. Rozdrťte sušenky, podobně jako když děláte základ na cheesecake, ale můžete nechat větší kousky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a sušenky a promíchejte dohromady. I sušenky nechte vychladnout.

3. Smetanu vyšlehejte s cukrem a extraktem. Z jablek společně s vodou udělejte ponorným mixérem pyré. Pokud nemáte mixér, použijte vidličku.

4. Skleněné dózy naplňte nejdřív vrstvou jablek, potom sušenek a pak šlehačky, opakujte ještě jednou a šlehačku posypte ještě troškou sušenek. A nebo můžete zkusit úplně jiné "aranžmá" :). Nechte chvíli vychladit v lednici. Dobrou chuť. :)

Tereza Sehnalová

 

 

Poslat nový komentář