Dnes je Filipojakubská, neboli Valpuržina noc

Dnes je Filipojakubská, neboli Valpuržina noc
ilustrační foto

Filipojakubská, neboli Valpuržina noc, je noc plná kouzel a čar, kdy mají především zlé síly větší moc než jindy. Lidé před nimi musí ochránit nejen sami sebe, ale i své domácnosti a dobytek.

Ve většině křesťanských zemí je právě dnešek spjat s ochranou před čarodějnicemi, kdy se především na kopcích pálí ohně a v nich zlé čarodějnice. Původ legend je podle etnologů poněkud pragmatický. „Předkřesťanští pastevci považovali 1. květen za počátek nového půlročí, kdy docházelo k přechodu ze studeného období do teplého a doposud ustájený dobytek byl vyhnán na pastvu. Rychlý přechod ale pro dobytek představoval obrovské zdravotní riziko, které pastevci přisuzovali zlým silám,“ vysvětlila Lydia Petráňová z Etnologického ústavu Akademie věd ČR.

Takže pánové, až budete večer zapalovat hranici, či honit po nebi čarodějnice, pamatujte na předpisy hasičů. A dámy, pokud hodláte nastartovat košťátka, pozor na letový provoz. Bude pořádně hustý. Doufejme, že houf čarodějnic, jež nám zapózoval dnes dopoledne před radnicí, v ohni neskončí...

A my všichni si při pohledu do tančících ohňů něco přejme. Valpuržina noc je totiž nocí splněných přání.... (ber)

Poslat nový komentář