Zdá se vám obličejík známý? Není to E.T.!

Zdá se vám obličejík známý? Není to E.T.!
Foto ber
Další fotky: 
Zdá se vám obličejík známý? Není to E.T.!
Zdá se vám obličejík známý? Není to E.T.!

 

Zdá se vám tvářička na fotce známá? Kdo viděl film E.T., asi ví, o čem je řeč. Tohle ale mimozemšťan opravdu není, je to příslušník prastarého kočičího rodu. Nemá srst a říkají mu sphynx.

Sphynxové pocházejí pravděpodobně z dob Aztéků, kdy podobné holé plemeno bylo považováno za dar od boha a bylo velmi ceněno. Moderní historie plemene začíná v kanadském Ontariu, kde se v roce 1966 narodilo první holé kotě - černý kocourek Prune. Dnešní sphynxové jsou potomci několika šlechtitelských linií z Kanady a USA. Jeden čas byl čistokrevný chov vážně ohrožen z důvodu nedostatku „nové krve", proto bylo přistoupeno k přikřižování s Americkou a Evropskou krátkosrstou a domácí kočkou. Dnes je to stále poměrně vzácné plemeno, nicméně jeho obliba zasáhla již téměř celý svět.

Sphynx se zabydlel i v domácnosti slečny Veroniky, kde kočka Niki nalezla kamarádku v podobě domácí miciny Majdy. „Každá je jiná, zatímco Majda je typickou představitelkou kočky domácí, která mazlení nijak nevyhledává, Niki je nesmírně umazlená a také opravdová „závislačka“,“popsala Veronika rozdílnost obou svých spolubydlících. Hlaďoučká Niki je navíc nesmírně upovídaná, všechno komentuje a je nesmírně zvědavá. Sphynxové mají jedinou nevýhodu, špatně snášejí samotu.

Niki se před časem narodila koťátka. Jsou stejně hladká, jako pyšná máma, jen ty obličejíčky jsou zatím spíš podobné mimozemšťanům. Za pár týdnů ale už budou vypadat úplně jinak a potěší srdce těch, kdo si tuhle svéráznou kočku oblíbili. Zejména pro lidi, alergické na srst, je sphynx opravdovou výhrou. (ber)

Komentáře

Boží :)

Poslat nový komentář