S Katkou se dnes vydáme na sopku Pacaya

S Katkou se dnes vydáme na sopku Pacaya
ilustrační foto
Další fotky: 
S Katkou se dnes vydáme na sopku Pacaya
S Katkou se dnes vydáme na sopku Pacaya
S Katkou se dnes vydáme na sopku Pacaya
S Katkou se dnes vydáme na sopku Pacaya

Když už jsem v zemi sopek, tak jsem si chtěla i na nějakou vylézt. Na San Pedro u Atitlanu jsem nechtěla, ale zajímala mě sopka Pacaya, ležící hodinu cesty od Antiguy. Je jednou z těch aktivních sopek a jejím specifikem je vytékající láva, kterou lze pozorovat z relativní blízkosti. Tedy na to alespoň agentury lákají. Ani sem není povolen přístup na vlastní pěst. Je třeba jít s průvodcem.Některé agentury nabízejí tour s jídlem, vstupným do parku a nevím čím ještě za zhruba 350 Q, ale jsou i agentury, kde se cena pohybuje na 90 Q (v ceně doprava a průvodce, který si na konci řekne o spropitné) s tím, že je třeba na místě zaplatit 50 Q vstupného do přírodního parku, který je okolo sopky vyhlášen. A jídlo je třeba si vzít s sebou. Já jsem si zaplatila právě tuhle tour.

Vyráželo se v 6 ráno, takže jsem si musela zase jednou přivstat. Včera večer jsem si připravila sendvič a nakrájela část ananasu. Nakonec jsem toho jídla ani tolik nepotřebovala. Bohatě mi stačila lehká snídaně a iontový nápoj s sebou. Cesta ke vstupu na stezku trvala hodinu a půl. Výstup měl podle našeho průvodce Neriho zabrat okolo hodiny a dvaceti minut, v závislosti na naší kondici. Ti, kteří by ale ty čtyři kilometry nezvládali, se mohli nechat vyvézt na koni.Šli s námi čtyři malí koňáci, kteří neustále nabízeli "taxi". Až to bylo občas otravné. Je jasné, že si chtěli na nás turistech něco vydělat. Cena je ale docela nehorázná - 200 Q.

Nestopovala jsem, jak dlouho nám to nahoru tvalo, ale v té šedočerné sopečné suti to dalo docela zabrat. Vycházeli jsme z 1 800 metrů nad mořem a měli dorazit do zhruba 2 300 metrů. Sopka je vysoká okolo 2 550 metrů, ale až ke kráteru se z bezpečnostního důvodu nejde. Sopka je stále aktivní a před dvěma týdny z kráteru vytékala láva. V roce 2010 navíc explodovala a na pět dní znemožnil popel v atmosféře leteckou dopravu.Také se již stalo, že tu zahynuli turisté, když neuposlechli a vydali se dál, než je dovolené. Okolo sopky jsou ale prý rozmístěné senzory a v případě, že by hrozila erupce, by se tour nekonaly.

Vtipný byl malý stánek "Lava Store" umístěný kousek od lávového pole. Nabízí tu šperky z lávy. My jsme ale na ještě rozžhavenou lávu neměli štěstí. Jen na několika místech to trochu sálalo. Zde nám Neri opekl marshmellow.Přidaly se zde další skupinky výletníků. Popravdě, už jsem zažila o hodně zajímavější tour a doufám, že v Salvadoru ty výstupy na sopku budou lepší. Tohle bylo takové nahnání nás nahoru a pak zase dolů. Tour bych zrovna nedoporučovala.Okolo poledne jsme byli zase zpátky.A zítra se přesouvám na pacifické pobřeží k Sipacate za surfem. V Paredon Surf Camp budu opět trénovat na vlnách. Tentokrát ale bude přesun chicken busem, tak snad bez úhony.

Vaše Katka

Poslat nový komentář