Auta na plyn jezdí za polovinu

Auta na plyn jezdí za polovinu
ilustrační foto

Uvažujete o pořízení nového auta? Rozhodujete se mezi dieselem a benzínem? A co takhle zemní plyn? Je stejně hodnotný jako předchozí dvě paliva, svezení vás ale přijde na polovinu. Nemusíte mít hned nové auto, zařízení se dá namontovat i do staršího vozu. Na plyn dnes v Prostějově jezdí třeba hromadná autobusová doprava. Mimo financí šetří i ovzduší.

Na zemní plyn jezdí v Česku přes sedm tisíc aut - osobní, nákladní, autobusy, ale i popelářské vozy či motorky. Hlavním argumentem jsou velké úspory nákladů na palivo. Když natankujete za tisícikorunu, ujedete při průměrné osmilitrové spotřebě na benzin asi 350 kilometrů, na naftu přibližně 400, ale na stlačený zemní plyn přes 800 km.

Navíc, ani cena plynu nekolísá. V jejím případě je pozitivem hlavně minimální spotřební daň, zafixovaná až do roku 2020.

"Na stlačený zemní plyn lze upravovat i moderní auta s motory vybavenými přímým vstřikováním benzinu. Přestavět lze všechny motory od tříválců po osmiválce," sdělil PvNovinkám majitel jedné z prostějovských firem, která se na přestavby již léta specializuje. Upozorňuje na jedinou závadu. "Do kufru auta je třeba instalovat nádrž o objemu od 40 do 70 litrů, je tedy třeba počítat s jeho zmenšením," dodal.

Auta na plynový pohon používá již roky pan Roman. Prostějovský podnikatel začínal s přestavěným Favoritem, dnes jezdí s Octavií. "Nemůžu si to vynachválit, samozřejmě hlavně kvůli finančním úsporám. Ročně najezdím desetitisíce kilometrů po celé Evropě a s polovičními náklady," konstatoval.

Obávat se nemusíte ani toho, že byste někde zůstali bez paliva. V České republice je dnes přes padesát čerpacích stanic, do konce roku jich má být kolem sta. (ber)

Poslat nový komentář