Výlet na koni po oblasti guerillových bojů

Výlet na koni po oblasti guerillových bojů
ilustrační foto
Další fotky: 
Výlet na koni po oblasti guerillových bojů
Výlet na koni po oblasti guerillových bojů
Výlet na koni po oblasti guerillových bojů
Výlet na koni po oblasti guerillových bojů
Výlet na koni po oblasti guerillových bojů
Výlet na koni po oblasti guerillových bojů

Budíček byl na tři čtvrtě na sedm. O půl osmé jsem měla čekat před turistickými informacemi na odvoz na místo. Přijel pro mě zřejmě majitel Guazapa tours. Již po cestě k osm kilometrů vzdálené základně, kde čekali koně, mi pověděl něco o historii okolní krajiny. I on sám býval partizánem (členem guerilly levicové FMLN).

Byla jsem dnes jedinou zájemkyní o výlet. Můj průvodce, jehož jméno jsem samozřejmě zapomněla, ale říkejme mu Oscar, jako jedna z osobností FMLN, jejíž jméno měl na propagačním červeném tričku, mi v rychlosti vysvětlil pokyny, kterými budu koně ovládat. V minulosti jsem na koni již párkrát seděla, ale vždy v rámci krtátké procházky s tím, že majitel koně vedl. Tentokrát mě čekala čtyřhodinová projížďka po okolí a návštěva několika míst spojených s občanskou válkou.

Hnědý koník byl naštěstí klidný a poslouchal na "slovo" (tedy povel zatažením za oprátku). Slunce pralo, ale většinu času jsme jeli lesem. Udržet se v sedle nebyl překvapivě žádný problém, ani když jsme klopýtali kamenitou cestou.

Oscar mi ukázal místo, kde ošetřovali raněné, zákopy, kam se schovávali během náletů. Dozvěděla jsem se něco o historii, o tom, jak žili. Na několika místech byly ponechány artefakty, jako třeba boty. Upřímně, pochybuji, že jsou tam již dvacet let na stejném místě. Spíš tam byly naaranžované. A nebo jsou to velmi trvanlivé boty.

Dojeli jsme k vyhlídce, odkud bylo možné pozorovat okolí Suchitota. V jednom místě v kopci byla vyhloubena jeskyně, která sloužila během největších bojů jako úkryt pro zraněné. Po cestě jsme si povídali o sportu a životě v Salvadoru. V současné době je FMLN u moci a podle Oscara se život lidí zlepšil. Původně totiž půdu vlastnily dvě procenta nejbohatších a chudí na ní tvrdě dřeli a nikdy si pořádně nevydělali na život. K tomu vládla v Salvadoru přelidněnost a hladomor. To vše vedlo k dvanácti letům občanské války, která si vyžádala na 75 tisíc mrtvých.

Po skončení války vláda partyzánům přidělila kousek půdy, na které mohou hospodařit. Je tu klasický socialistický model školství a zdravotnictví zdarma. Červené vlaječky FMLN jsou snad na každém kroku. Dne 9. března navíc proběhne druhé kolo prezidentských voleb a očekává se výhra představitele FMLN.

Byl to zajímavý půlden. Nazpět do Suchitota jsem se dopravila autobusem. A okamžitě si šla převléct ty dlouhé kalhoty za vzdušnější oblečení. Hlad se hlásil ke slovu. V Restaurante de Abuela jsem si poručila to nejlevnější, a pak se vydala na policejní stanici požádat o doprovod k vodopádu catarata Los tercios, který se nachází jen 1,5 km od Suchitota, ale není doporučeno se tam vydávat na vlastní pěst. Jenže jedna tour již byla někde u vodopádů a že mám přijít zítra kolem druhé.

Tak jsem se rozhodla zajít k břehu jezera. Suchitoto je na kopci nad ním a po cestě směrem dolů se k němu dostanete zhruba za deset minut. V přístavišti San Juan se ale vybírá vstupné za vstup k restauraci a malému parku. Zřejmě je to soukromý pozemek. Cena 0,50 US. Chvíli jsem si sedla do stínu na lavičku a pozorovala okolí jezera. V dáli jsou hory patřící již Hondurasu.

A pak se vydala na zpáteční cestu do kopce. Teplota vzduchu odhadem snad třicet stupňů. Tady je klima suché. Momentálně mají v Salvadoru léto. To by mi až zas tak nevadilo, ale mohlo by být o pár stupňů méně. Na hotel jsem dorazila splavená s rudým obličejem. Odpoledne jsem strávila v internetové kavárně.A na zítřek si musím ještě vymyslet nějaký plán. Ale asi to bude o odpočinku.

Vaše Katka

 

Poslat nový komentář