Náramky z gumiček loom bands mohou být jedovaté

Náramky z gumiček loom bands mohou být jedovaté
ilustrační foto internet

 

Některé gumičky 'loom bands' pro výrobu oblíbených náramků pro děti obsahují zdraví škodlivé ftaláty. Zjistily to testy v Irsku a Velké Británii. Na jejich výsledky upozornilo sdružení Arnika. Obsah ftalátů v gumičkách je až 500krát vyšší, než povoluje evropská norma.

Loom bands jsou drobné různobarevné silikonové gumičky, ze kterých se dají uplést nebo uháčkovat rozličné věci nebo hračky - náramky, zvířátka, ale třeba i gumové ovoce. Některé z nich jsou jen pro zábavu, dají se ale využít i jinak - vyjadřuje se jimi určitý životní styl nebo se jejich nákupem dá podpořit charita.

Originální gumičky Rainbow loom bands ale mají celou řadu napodobenin, které nejsou vždy vyrobené ze silikonu. V Británii a Irsku se proto rozhodli různé značky otestovat.  Zjistilo se, že některé z nich obsahují škodlivé ftaláty - hlavně ty vyrobené mimo Evropu. Často mají obsah této látky až 500krát vyšší, než povolují evropské normy.

Hnutí Arnika proto doporučuje, aby spotřebitelé vybírali gumičky, které splňují evropské normy. Česká obchodní inspekce ale zatím žádnou stížnost na tento výrobek neřeší. (red)

Poslat nový komentář