Kampaň Mojesmrt.cz plní poslední přání

Kampaň Mojesmrt.cz plní poslední přání
ilustrační foto internet

 

Je pro vás smrt příliš vzdáleným pojmem? Nikdy jste si neřekli, takhle bych umřít nechtěl? Nikdy jste nepomysleli na to, jak jednou odejdete z tohoto světa? Chyba. Podle odborníků totiž umíráme špatně. O smrti nedokážeme a neumíme mluvit, což by měla změnit kampaň Mojesmrt.cz. Dala si za úkol naučit Čechy mluvit o posledních přáních i obavách z odchodu z tohoto světa.  

Kampaň má na „svědomí“ Občanské sdružení Cesta domů, které poskytuje odbornou pomoc a péči umírajícím a jejich rodinám. V domácím hospicu jen za poslední rok doprovodili na poslední cestu přes dvě stovky pacientů. „Denně přicházíme do styku s lidmi, kteří čelí smrti zaskočeni a nepřipraveni,“ tvrdí ředitel sdružení Marek Uhlíř. Sdružení provedlo na podzimu roku 2013 výzkum veřejného mínění o umírání a smrti. Vyplynulo z něj, že více než polovina lidí nikdy nemluvila se svými blízkými o svých představách ohledně péče na sklonku života. Sedmdesát osm procent lidí by si přálo zemřít doma, v drtivé většině však lidé umírají v nemocnicích, léčebnách dlouhodobě nemocných a domovech pro seniory. K řešení opatření v případě vlastního úmrtí by 63 procent populace přistoupila až v případě vážných zdravotních komplikací.

Cesta domů se proto spojila s agenturou Yinach a připravila interaktivní webovou aplikaci Mojesmrt.cz., jejíž cílovou skupinou jsou lidé ve věku od 15 do 30 let.  

Mojismrt vítají i lidé v Prostějově

Vznik webu vítají i lidé v Prostějově. „Starala jsem se léta o babičku, která byla poslední roky upoutaná na lůžko. Do nemocnice jsme ji umístili dva dny předtím, než zemřela. Už o sobě nevěděla… I teď po letech je mi nesmírně líto, že nezemřela doma. Asi jsem tehdy chránila hlavně sama sebe, nechtěla jsem ji najít mrtvou. Moci vrátit čas, nikdy bych to neudělala. Měla umřít doma, tam, kde žila celý život,“ popsala smutnou vzpomínku padesátiletá Lenka. Se svým otcem o jeho případném odchodu mluvila. „Řekla jsem mu, že se o něj postarám až do konce. Nevyžadoval to, ale já to beru jako samozřejmost. Stejně samozřejmě beru jeho přání, aby byl zpopelněn i výběr hudby, kterou chce na poslední cestě nechat zahrát,“ dodala.

O odchodu ze světa má jasno i třicetiletá Kamila. „Mám za sebou dva ataky rakoviny. Oba jsem sice ustála, ale možnost, že do třetice nevyhraji, tady je. Rodičům i příteli jsem řekla hned poprvé, jaký chci mít obřad. A teď si plním přání, třeba tandemový seskok. Možná to bude přání poslední,“ konstatovala drobná blondýnka.

Třetí příběh je trochu jiný. Třiapadesátiletý Miroslav si odchod ze života zvolil sám, kvůli dlouholetým psychickým problémům. Na pohřbu skvělého muzikanta a zarytého rockera duněla Metallica, ACDC a další pecky. „Truchlící netruchlili, nikdo nepřišel v černém. Mira si přál rockový pohřeb a také ho měl,“ zavzpomínal jeho bratr Jiří.

Mojesmrt.cz

Na webu Mojesmrt.cz si můžete  vytvořit vlastní seznam posledních přání. „O konci života přemýšlíme příliš pozdě a s nikým o něm nemluvíme.Naše poslední dny proto netrávíme tak, jak bychom si přáli,“ dočtete se v záhlaví. Zkuste zapřemýšlet, jak byste je chtěli prožít vy. (ber)

Poslat nový komentář