Jak to dělám já: Štědrovečerní menu

Jak to dělám já: Štědrovečerní menu
ilustrační foto
Další fotky: 
Jak to dělám já: Štědrovečerní menu
Jak to dělám já: Štědrovečerní menu
Jak to dělám já: Štědrovečerní menu
Jak to dělám já: Štědrovečerní menu

 

Já vím, že internet je plný super receptů na každé jídlo, na které si vzpomenete. Já bych vám dnes chtěl říct, jak je to u nás doma, a to bratru takových osmatřicet let. Zažili jsme nádherných skoro čtyřicet Štědrých večerů. Ledacos jsme pilovali, opravovali a zkoušeli, ale nakonec jsme zjistili, že to naše tradiční nám vyhovuje úplně nejvíc. Takže jsem se rozhodl se o své zkušenosti rozdělit. Třeba si tento článek přečte někdo, kdo touží po změně, nebo nějaké mládě, které třeba letos poprvé bude připravovat slavnostní štědrovečerní meníčko.

Rybí polévka

Hlavu, kostru, kůži a vnitřnosti kapra dám vařit s kořenovou zeleninou, přidám pepř, sůl, nové koření a 1 - 2 bobkové listy. Vařím aspoň hodinu (později na slabém plameni), pak vývar přecedím, vyberu zeleninu, dám ji zvlášť a oberu maso z hlavy. Podle množství vývaru si připravím jíšku z másla a dětské krupičky (podle vlastní zkušenosti doporučuji - méně je někdy více). Zeleninu nakrájím na miniaturní kostičky a vložím do polévky, stejně jako vnitřnosti (pokud má někdo proti rybím vnitřnostem averzi, mohou se tyto kostičky vkládat až na talíř, ne každý si totiž v rybích vnitřnostech libuje). Nezbytností této skvělé rybí polévky jsou smažené houskové krutonky. Dávám je do misky na stůl a každý si dá do talíře, kolik chce, třeba i postupně, krutony pobytem v polévce bobtnají a ztrácejí svou krásnou křupavost. Vyzkoušejte, u nás tahle polévka boduje na plné čáře!

Štědrovečerní zelňačka

Ne všichni v naší rodině milují ryby a člověk se časem dobere ke kompromisu. Takže léta je u nás druhou štědrovečerní polévkou zelňačka. To vezmu kilo kvašeného zelí, scedím vodu (ta do polévky nepatří) a zelí nakrájím nakrátko. Dám vařit do vody s dobrou klobásou nakrájenou na kolečka, přidám jednu až dvě brambory na kostičky, osolím a vložím koření do čajítka - celý pepř, nové koření, bobkový list. Až je zelí měkké, přidám trochu červené papriky, zahustím záklechtkou (mouka rozšlehaná s vodou) a dochutím kysanou smetanou.

Bramborový salát

Ten je doménou mé manželky. Prý se tak dělával u nich doma a ten recept je jedno z mála, co si z domova odnesla.

Cibuli nakrájí na jemno, dá do mísy (u nás používáme ten největší nerez hrnec). Na drobné kostičky salám (dietní, šunkový, junior), přidá k cibuli. Lžíci plnotučné hořčice. Promíchá, osolí. Svaří 2 deci vody se dvěma lžícemi octa - nechá jen dojít k varu, nesmí se vařit. Horkou octovou vodou spaří cibuli s hořčicí a salámem a promíchá. Tomu, co vznikne, říká "lák" a do toho kolečkem krájí hranolky ve slupce vařených brambor. Když je jich tak do poloviny hrnce, stejným kolečkem do toho nakrájí čtyři, pět, šest (prostě podle množství) na tvrdo uvařených vajec a nasype půl pytlíku mraženého hrášku, který 10 minut povařila ve vroucí vodě. Pak dokrájí zbytek brambor a dobře promíchá.

Bramborový salát dělá moje žena zásadně 23. prosince. Když je pod nulou, nevmíchává majonézu. Hrnec se nám totiž nevejde do lednice, takže jej dáváme na balkon. Pokud mrzne, majonéza se srazí či co, prostě zmokvá a salát už není to pravé ořechové.

Četl jsem spoustu receptů na bramborové saláty, spoustu jsem jich i ochutnal, ale tento je prostě boží. A vůbec mi v něm nechybí mrkev, okurek či jiná, třeba i nakládaná zelenina. Je to prostě náš salát.

Smažený kapr

Zabití a naporcování kapra je zase chlapská práce, tudíž moje. Nemám s tím problém a kapra porcuji v pohodě. Pro část rodiny porce stahuji z kůže, já si dávám kapra smaženého s kůží (to z ní ale musím dostat šupiny, takže raději při koupi vybírám lysce), to pak cítím tu rybinu, kterou mám rád.

Všechno, co jsem tu napsal, je u nás na programu dne 23. prosince, jenom to smažení je až o Štědrém dnu. Máme tak čas si společně sednout, povídat, napít se, prostě - užívat si krásnou rodinnou pohodu. A vám všem přeji totéž...

Pavel K.

Poslat nový komentář