Česko čeká částečné zatmění Slunce, pozor na oči

Česko čeká částečné zatmění Slunce, pozor na oči
ilustrační foto astro.cz

 

Jak PvNovinky již informovaly, v pátek 20. března bude na celém území České republiky možné sledovat částečné zatmění Slunce. Letos půjde o nejvýraznější zatmění u nás mezi lety 2011 až 2026 a také až do června roku 2021 o poslední zatmění Slunce, které z našeho území bude možné spatřit. Chcete-li ale tento úkaz pozorovat, měli byste dodržet pravidla. Unikátní pohled totiž může poškodit zrak.

Částečné zatmění Slunce bude vidět z celého území Česka už od 9 hodin 36 minut. Při maximální fázi bude Měsíc krátce před 11. hodinou dopolední zakrývat okolo 73 procent slunečního disku. Navzdory tomu, že v maximální fázi bude zakrytá většina slunečního disku, jeho světelné a tepelné záření bude stále tak intenzivní, že by při pozorování nechráněným okem mohlo poškodit zrak.

K pozorování zatmění Slunce je potřeba mít speciální vybavení k ochraně zraku, sluneční brýle nestačí. Nejlepší ochranou zraku při pozorování zatmění Slunce jsou k tomu určené brýle či filtry zakoupené v nejbližší hvězdárně. Jako vhodná ochrana může posloužit také speciální fólie vyrobená účelově pro potřeby pozorovatelů Slunce, kterou seženete v obchodech, prodávajících dalekohledy. Použít lze svářečský filtr stupně 13 a vyšší, krátkodobě též temný okraj rentgenového snímku. Co naopak nestačí, jsou podomácku plamenem svíčky začerněná skla. Nestačí ani sluneční brýle. Ty nejsou uzpůsobeny tak, aby zrak dostatečně chránily při přímém pohledu do Slunce. Do očí se dostane mnohem více nebezpečného záření a může je trvale poškodit.

Bude-li zcela zataženo, úkaz vidět nebude. Úplně jasno ale být nemusí - důležité je, aby v době částečného zatmění nebylo Slunce zakryto mraky. Ovšem i v případě, že budou mraky přes Slunce přecházet, vyplatí se na Slunce pohlédnout. (red)

Poslat nový komentář