Pár Katčiných postřehů z Malajsie

Pár Katčiných postřehů z Malajsie
ilustrační foto

Doprava: mezi městy zajišťují dopravu četné autobusové společnosti. V Kuala Lumpur je několik autobusových nádraží a záleží na tom, kam cestujete. Linky jižním směrem vyjíždějí odjinud než linky na sever. Všechna nádraží jsou ale u zastávky LRT, takže není problém se na nádraží dostat. Do jednotlivých měst jezdí i více autobusových společností a je dobré se projít kolem přepážek každé společnosti a zjistit si cenu a dobu odjezdu.

MHD v Kuala Lumpur, co se týká autobusu, jsem nevyužívala. To mi přišlo až moc chaotické. Existuje linka moderních autobusů GO-KL, která zajišťuje dopravu zdarma a trasa vede třeba kolem KL Tower, k Petronas Twin Towers. Nestihla jsem ji využít. Jsou dvě linky - zelená a fialová.Systém kupování jízdenek na metro je nakonec jednoduchý. V automatu si na dotykové obrazovce navolíte, kam chcete jet, ukáže vám to cenu a zaplatíte. Automat bere jen mince a bankovky maximálni výše 5 RM. Pak dostanete modrý žeton, jako mince do nákupního vozíku. Přiložíte jej na turniket a on vás vpustí na nástupiště. Po příjezdu do cílové stanice žeton do turniketu vhodíte.Jízdenky na dálkové autobusy je dobré si koupit dopředu na nádraží. Místa v autobuse jsou omezena.

Ceny: Malajsie je podstatně levnější zemí než Singapur. 1 euro = 4 RM. Za jídlo v pouliční restauraci dáte do 10 RM (2,5 euro), v Singapuru to bylo do 10 SG dolarů (cca 6 euro). Cena jízdenek v metru se pohybuje od 1 do 2,5 RM, ubytování v hostelu se pohybuje od 30 RM. Na pobřeží v Cheratingu jsem za chalet dala 50 RM, v Kuala Lumpur za postel v hostelu 33 RM (dobrá centrální poloha, klid a čisto), v Cameron Highlands 50 RM. V Singapuru jsem za pokoj v hostelu zaplatila 35 SG (22 euro).Oblečení je tu také velmi levné a v nákupních rájích, jako je Kuala Lumpur nebo Malaka, je těžké odolat a nekoupit si žádný svršek.WC: záchody jsou na všech nádražích a nástupištích metra v Kuala Lumpur. Během cesty mezi městy se také zastavuje na odpočívadlech se záchody. Většinou jsou čisté. Ovšem je třeba počítat s tím, že většinou narazíte na tzv. turecký typ záchodu - díra do země. A pozor: tady nepoužívají toaletní papír, ale omývají se vodou! U každého záchodu je hadice. Proto je podlaha většinou mokrá. Nechápu ale, jak to dělají, aby pak neměli mokré kalhoty. Ženy to možná schovají pod ty svoje dlouhé sukně a haleny...Takže je dobré mít u sebe papírové kapesníky a nebo ubrousky. V hostelech zaměřených na západní turisty toaletní papír i běžné záchodové mísy jsou.Jazyk: oficiálním jazykem je malajština, ale anglicky hovoří téměř všichni, hlavně v turistických oblastech. Takže není problém se domluvit. Každý zná pár slovíček. V Kuala Lumpur je i několik nápisů v angličtině, hlavně v metru.

Vaše Katka

 

 

Poslat nový komentář