Návštěva lázní hammam aneb Marocké sdírání z kůže

Návštěva lázní hammam aneb Marocké sdírání z kůže
ilustrační foto

Tak jsem si včera užila poslední surfovací den. Strávili jsme v moři čtyři hodiny. Poobědvali sendvič na pláži a pokračovali v surfování. Můj instruktor mě nazval ''surf machine''. Konečně jsem viděla nějaké zlepšení. Nejraději bych v Taghazout zůstala déle, ale plán byl jiný. Rozhodně se ale v budoucnu vrátím. Podmínky pro surfování jsou skvělé. Pokud nejsou vlny na jedné pláži, někde přesto jsou.

Přesně to se stalo i včera. Ráno z hostelu vypadalo moře klidné, my se ale přesunuli k Agadiru na pláž Anza, a tam jsme se vyřádili.Zpět na hostelu jsme byli po třetí, a protože v úterý, kdy je běžně na programu návštěva marockých lázní hammam, žádný výlet nebyl a prý to slíbili na jindy, tak jsme si vyžádali hammam na teď.Takže jsem si sbalila ručník, sprcháč, šampon a plavky a plná očekávání nového zážitku jsem společně s dalšími dvěma byla odvezena do sousedního města do hammamu. Nutno podotknout, že hammam je oddělený pro muže a ženy.Vstupné 12 MAD + žínka + masáž = 70 dirhamu. Dostala jsem speciální mýdlo a společně s Emílií se vydala dovnitř. Ani jedna z nás nevěděla, o co jde. Jen jsem slyšela, že se jedná o jakýsi peeling kůže spojený se saunou.Ve velké místnosti jsme se svlékly (po vzoru ostatních žen jen do kalhotek), dostaly jsme kýbl s naběračkou a šly do další místnosti. Tam bylo sice teplo, ale o sauně nemohla být řeč. Kolem stěn posedávaly ženské a polévaly se horkou vodou.Za chvíli přisly naše masérky. Nejdříve opláchly podlahu, kam jsme se pak posadily a začala show. Byla jsem nejdříve namydlena tím černým mýdlem, co jsem vyfasovala u pokladny, a pak masérka vzala mou žínku a začala mi dřít kůži na jedné paži, druhé paži, nohách... docela to i bolelo. Pak jsem se měla položit a začala mi dřít břicho, prsa, krk. Pak přišla na řadu moje záda. Horkou vodou jsem byla opláchnuta, umyla mi vlasy a mírně protáhla klouby na pažích. Za půl hodiny jsem byla jako znovuzrozená. Kůže prokrvená.No, zajímavá zkušenost to byla. Ale jednou mi to stačilo.

Hammam je typickou součástí marocké kultury. Jednou týdně chodí do těchto marockých lázní zhruba 60 procent obyvatelstva.Sobotní večeře pak proběhla ve formě BBQ. Nacpala jsem se k prasknutí a před desátou šla spát. Pěkně mě to unavilo.

Vaše Katka 

Poslat nový komentář