Katka: Tak trochu chaotické město Marrákeš

Katka: Tak trochu chaotické město Marrákeš
foto Kateřina Francová
Další fotky: 
Katka: Tak trochu chaotické město Marrákeš
Katka: Tak trochu chaotické město Marrákeš
Katka: Tak trochu chaotické město Marrákeš
Katka: Tak trochu chaotické město Marrákeš

 

Z Essaouira jsem se přesunula do Marrákeše. Prý je to chaotické město. Co jsem tak slyšela, někteří mají radši Marrákeš než Fez. Byla jsem zvědavá. Hlavně na slavné náměstí Jemma El Fna. Přes hostelworld jsem si vytipovala hostel Waka Waka, který měl být v centru. Na mapě, kterou na dané stránce měli, jsem si jej našla, a tak jsem doufala, že jej bez problémů najdu i bez taxi. To jsem se ale spletla. Nejen, že na hostelworldu byl špatně zaznačený, ale ani nebyl označen nějakou cedulí.

Vydala jsem se z vlakového nádraží, kde staví autobusy Supratours, s plnou polní jej najít. Když jsem přišla na předpokládanou adresu u brány do starého města, nikde jsem neviděla nic podobného hostelu. Zeptala jsem se místního, a ten mi řekl, že je to čtvrt hodiny cesty medinou. Tak jsem se vydala zkusit jej najít. Chlápek mě pak dohonil, a že mě tam zavede. Jakmile jsme se octli v labyrintu uliček s krámky, oslovil mě stařík, a který hostel prý hledám. Prý je na opačnou stranu. Další chlápek vedle něj mi řekl, že mu mám věřit, tak jsem zkusně nechala, ať mi ukáže. Zavedl mě do jedné z uliček a ukázal na zeď u dveří, kde bylo slabě křídou napsané Waka Waka. A nad dveřmi číslo 13, které mělo být adresou hostelu. Řekla jsem mu, že to není žádný hostel, ať si ze mě nedělá srandu a šla pryč. Za rohem jsem potkala turistku a zeptala se jí, jestli neví, kde je daný hostel. Ona mi řekla, že tam, kde mi stařík ukazoval, že mu mám věřit, že tady v Marrákeši to tak je neoznačené. Stařík přitom kýval, a že mám věřit. Tak jsem počkala, až někdo otevřel dveře a opravdu to byl hostel Waka Waka. No, pěkný bordel tu mají. Takže jsem mu dala bakšiš a šla se ubytovat na jednu noc. Následující den jsem se totiž přesouvala do Ouarzazate a v Marrákeši jsem měla být poslední den před odletem. Takže jsem se dnes setkala jednak s podvodníkem a jednak s poctivým mužem. Tady ale člověk nikdy neví a musí být připravený na nepoctivce. Splavená po hodině chůze městem jsem si chvíli odpočinula a pak se vydala na poznávačku. Nakonec se hostel nachází jen kousek od slavného náměstí Jemaa el Fna, které je prý rájem kejklířů. A prý je dobré si dávat bacha, co se fotí, protože všichni zaklínači hadů a jiní umělci chtějí spropitné za focení. Na začátek jsem si ale dala sklenici čerstvého pomerančového džusu za 4 dirhamy. Vynikající. Patří to k místní atrakci. Jinak mě ale náměstí moc nenadchlo. Spíše to je takový chaos… Okolní krámky nabízejí spíše čínské zboží. Ty pravé umělecké předměty jsou v uličkách kolem náměstí.

Na jednom rohu náměstí sídlí turistická policie. Opět jsem se vydala na misi „policejní nášivka“, ale policista v civilu mě zklamal s tím, že v Maroku je to nelegální vyměňovat policejní nášivky. Tak nic.

Pokračovala jsem v poznávání města a zamířila k tumbám Saadiu v jižní části starého města. Kousek od něj jsem si pak prohlédla palác El-Badi, který byl prý kdysi vystavěn ve zlatě, jenže brzy byl vydrancován a dnes je z něj ruina. Přesto stojí za to jej navštívit. Hlavně pak vystoupat na terasu na hradbách, odkud se mi naskytl krásný pohled na město a okolní panorama zasněženého Vysokého Atlasu.

Odtud jsem se vrátila zpět směrem k velkému náměstí. Kousek od něj se do výšky 70 metrů zvedá minaret mešity Koutubia. A naproti přes silnici je zastávka autobusu MHD. Tak jsem si šla zjistit, která linka jezdí směr vlakové nádraží a letiště. A zda vůbec nějaká pojede. Naštěstí tu mají docela přehledný plán města a linek, takže jsem si nejen zjistila linku na nádraží, cenu a časový interval, ale i linku 19 mířící na letiště (ta stojí 30 dirhamů). Takže nemusím jezdit dražším taxíkem.

Vrátila jsem se na Jemma el Fna, sedla na terasu jedné z restaurací a konečně se pořádně najedla. Objednala jsem si nicosijský salát, který byl v tom horku ideálním řešením, a džus. A pak potají nafotila nějaké ty kejklíře, prošla se po tržišti a kolem šesté se vrátila na hostel.

 

Prvotní pocit nebyl moc přívětivý, ale stejně jako ve Fezu, i tady jsem si zvykla na místní atmosféru.

Kateřina Francová 

Poslat nový komentář