A naposledy – Katka se vrací domů

A naposledy – Katka se vrací domů
ilustrační foto

Na poledne jsem měla opouštět Maroko. Nečekala jsem ale dlouho na hostelu a hned po snídani vzala věci a zamířila na autobusovou zastávku, kde již stála linka č. 19 mířící na letiště. Jízdné 30 dirhamů a za půl hodiny jsem byla na letišti. Mimochodem, balená voda je na letišti pěkně drahá. Zatímco běžně za 1,5 litru dám 6 dirhamů (v hypermarketu ještě méně), na letišti v mezinárodní zóně chtěli za 0,5 litru 16 dirhamu. Přesun zpět na Mallorku pak proběhl bez problému.

Postřehy a fakta o Maroku

Smlouvání: myslím, že jsem v minulých příspěvcích již naznačila, jak probíhá nákup na trhu. Smlouváni je součástí arabské kultury, je to jakási hra. Prodejce většinou cenu nadsadí 2x, 3x... někdy i vícekrát a my musíme snížit cenu pod úroveň částky, kterou jsme ochotní zaplatit. Pokud je cena na obchodníka příliš nízká, věc neprodá. Obchodník nikdy neprodělá. Ani, když se tváří, že ho bereme na hůl. Je to hra a její součástí je i fingované (nebo opravdové) odcházení z obchodu.

Doprava: mezi jednotlivými městy jezdí autobusy. Ty rychlejší a také luxusnější (na evropské úrovni) jsou od společnosti CTM a Supratours. Kromě toho se lze přemístit i po železnici. Ve městech je pak (pokud se vám MHD doprava zdá příliš chaotická) k dispozici petit a grand taxi. Grand taxi vyjíždí, když je plné, petit taxi jsem využívala nejvice a cena záleží na tachometru a nebo řidiči. Vždy je třeba se zeptat na cenu. Někdy je třeba i smlouvat. Nejlepší varianta je, pokud řidič zapne taximetr.

Odívání: Maroko je muslimskou zemí a je vhodné respektovat jejich kulturu odívání. To znamená mít zahalená kolena a ramena. Šátek není potřeba nosit. V tomhle ohledu je Maroko moderní zemí a nenutí ženy se zahalovat. Je to spíše věc každé z nich. Každopádně krátké šortky a topy mohou budit nepříjemnou pozornost, kterou již tak samotná Evropanka budí a vhodným oděvem se alespoň vyhneme nepřijemným pohledům a obtěžování.

Způsoby upoutání pozornosti:

Během cesty jsem se setkala s několika frázemi, kterými se místní obchodníci a muži snažili navázat kontakt. Pokud o ně nestojíte, nejvhodnější obranou je ignorace a dělání, že neslyším (a černé brýle, přes které není vidět, na co se dívate).

Fráze: „Bon jour, ca va?“ „Hello, just a look“ - nikdy to není jen podívání se, vždy to skončí ukazováním celého obchodu a snahou zahájit obchod.

„Hello, one question“ ...to na mě zkusil jeden týpek u internetové kavárny...slušně jsem odmítla, že musím jít. 

Vaše Katka

Poslat nový komentář