Tip na výlet: Jeskyně Balcarka v Ostrově u Macochy

Tip na výlet: Jeskyně Balcarka v Ostrově u Macochy
Foto ber
Další fotky: 
Tip na výlet: Jeskyně Balcarka v Ostrově u Macochy
Tip na výlet: Jeskyně Balcarka v Ostrově u Macochy

 

Jeskyni Balcarku najdete jižně od Ostrova u Macochy. Balcarka je pro návštěvníky zvlášť přitažlivá pestrostí krápníkové výzdoby na poměrně malé rozloze. Mimořádné bohatství krápníků, typicky vyvinuté povrchové krasové jevy, stejně jako bohaté archeologické a paleontologické nálezy a význačné druhy teplomilné květeny činí z lokality Balcarky jedno z nejzajímavějších míst v Moravském krasu. Určitě byste ji neměli minout.

Přední část Balcarky byla známa odedávna. Od roku 1923 byla postupně objevována ostrovskými občany pod vedením poslance Josefa Šamalíka, v roce 1936 byly jednotlivé části jeskyně spojeny v jeden celek. Jeskyně tvoří složitý systém, vystupující ve dvou výškových úrovních spojených vysokými dómy. Na vzniku jeskyně se podílely vody Lopače a Krasovského potoka, jejichž ponory se nyní nachází severně a jižně od jeskyně.

Do turistického okruhu je zahrnuta i část jeskyně s bývalým muzeem, které kde je instalována expozice představující Balcarku jako jeskyni lovců sobů a koní, generační zimoviště medvědic jeskynního medvěda a jeskyni medvíďat. Na tuto expozici navazují i venkovní naučné panely.

A pokud budete mít štěstí jako my, na louce pod vstupem do jeskyní naleznete amatérské speleology. A ti vám velmi rádi povědí i to, co se v materiálech a od průvodců nedozvíte. (ber)

 

Poslat nový komentář