Svatomartinská husa se na pekáč dostala za trest!

Svatomartinská husa se na pekáč dostala za trest!
ilustrační foto

Dozlatova upečená křupavá kůrčička, skvělé zelí, ještě lepší knedlíky a neodolatelná vůně, která vás rozhodně nenechá chladnými. Pečená husa na svátek svatého Martina je českou tradicí, která rozhodně stojí za to.

Na pekáč se prý husa dostala za trest. Jedna legenda praví, že husám se stalo na podzim osudné jejich kejhání při bohoslužbě. Údajně rušily slovo boží natolik, že zkrátka musely na pekáč. Druhá legenda souvisí přímo s postavou svatého Martina, který se před volbou na biskupa rozhodl skrývat a jako svůj úkryt zvolil husník. Jenže zrádné husy jej svým hlasitým kejháním prozradily. A tak skončily na pekáči. Ať už to bylo tak či onak, dodnes si na nich právě na svátek svatého Martina pochutnáváme. A pokud se vám s husou nechce "zápolit" doma, máme pro vás pár tipů na zajímavé menu, které vám naservírují v prostějovských restauracích.

Národní dům
Husí čtvrtka s červeným zelím a se špekovým knedlíkem, konfitovaná husí prsa, paštika z foie gras, husí filet či husí kaldoun.

U Koníčka, Pumlovská ulice
Restaurace dnes nabízí svatomartinské konfitované husí stehno s cuketou a mrkví s jasmínovou rýží a 1/4 pečené husy s variací zelí a knedlíků

H Club Wolkerova
850g svatomartinská husa, červené zelí s jablky, variace knedlíků

Pod Kaštany, Západní 72
Husí vývar s těstovinou, 200g husí roláda (plněná vejci a játýrky), dušená rýže, 200g husí prsíčka špikovaná slaninkou, šťouch. brambory, . 550g pečená husí !!!čtvrtka!!!, červ. a bílé zelí, housk. a brambor. knedlík

U Císařské cesty Olomoucká 275/262
Restaurace nabízí skuteční husí hody - dostanete zde domácí husí paštiku na toastu s brusinkami, husí vývar s domácími nudlemi, restovaná husí jatýrka na jablkovém tataráčku, opečený toust, opečenou topinku s husí paštičkou a cibulovou marmeládou zdobená rukolou, husí kaldoun s masem a domácími nudlemi, konfitované husí stehýnko doplněné červeným zelím ochuceným brusinkami, domácí bramborové placky, pečené husí prsíčko (sous vide) podávané na pomerančovém carpacciu přelité omáčkou.

Všechny nabídky – nejen svatomartinských hus – naleznete na http://www.menicka.cz/prostejov.html. (ber)

Poslat nový komentář