S šipkami to umíme stejně dobře, jako chlapi, říkají NoMen

S šipkami to umíme stejně dobře, jako chlapi, říkají NoMen
Foto ber
Další fotky: 
S šipkami to umíme stejně dobře, jako chlapi, říkají NoMen

Je jich sedm, jsou svobodné i vdané, mají různá povolání, jejich věk se pohybuje od 20 do 39 let. Jsou každá jiná a spojuje je jediná věc. Věnují se sportu, který je považován za doménu mužů. Prostějovské NoMen se rozhodly, že to změní.

Sedmička žen se zná už několik let, převážně z šipkařských turnajů. Vždy chtěly hrát s muži, skončily ale v ženské lize. A to je nebavilo. "Družstev žen je hrozně málo, na zápasy jsme jezdily po celé Moravě. A přestalo nás to bavit," vysvětlila vznik družstva kapitánka Veronika Malíšková. A tak na začátku září letošního roku spatřilo světlo světa NoMen. Žádní muži do sedmičky žen nesmí. "Rozhodly jsme se jim dokázat, že jsme v šipkách stejně dobré, jako oni," dodala Veronika.

  • Trénujeme na zápasech
Většina tréninků se odehrává překvapivě na soutěžích, do klubovny v čechovické hospodě se holky moc nedostanou. "Máme rozdílná povolání, taky je víc než polovina z nás maminkami. Sejít se v určitý den a hodinu se nám právě proto moc nedaří. Jsme kolikrát rády, že dám dohromady čtyřku na závody," konstatovala Lucie Neherová. Právě tyhle dvě zmíněné jsou nejen hráčkami, ale i rozhodčími. Zatímco Veronika může "pískat" i vyšší soutěže, Lucie zatím zůstává u  okresních. Jinak holky trénují také doma, samostatně.
  • Nejdražší jsou šipky
U tohoto sportu je nejnáročnější "nářadí". Kvalitní šipky pořídíte od 800 korun, dostat se můžete i na 3500 korun. Důležitá je délka, tvar letek. "Šipka musí sedět v ruce. Každá házíme něčím jiným, ty své máme perfektně načtené," smála se další z hráček. Mimochodem, ani šipky se nepůjčují. Většina hráček si obouvá tenisky, jsou ale i výjimky. Jedna z NoMen si potrpí na boty na podpatku. Hrát se v ních dá tak, musíte si ale zvyknout, že těžiště je někde jinde. Proto zdejší "princezna" mění při zápase podpatky za obyčejné papuče.  NoMen si zatím zakoupily stejná trička a jejih hrudi zdobí stejné amulety pro štěstí. Časem by se chtěly dopracovat k dresům, už dnes ale vědí, že bez sponzorů to nepůjde. "Sponzora máme jen jednoho REALINVEST, s.r.o., jinak nám fandí zdejší hospodský Petr Hloch. No, a samozřejmě se sponzoringu nebráníme," usmívaly se.
  • Cíle jsou vysoké
Letošní rok berou NoMen jako odrazový můstek. "Kolektiv se dává dohromady, oťukáváme si zápasy. Hrát proti mužům je jiné, než ženská liga. Takže sbíráme zkušenosti, které, jak doufáme, zúročíme v dalších letech," vysvětlila Veronika Malíková. No Men čeká v prvním říjnovém týdnu zápas s družstvem  z Doloplaz. Doufají, že třetí zápas v kariéře konečně dotáhnou do vítězného konce. Mimo rodin a přátel bude Veroniku Malíškovou, Lucii Neherovou, Janu Kubovou, Moniku Mičkovou, Martinu Píchalovou, Kateřinu Hrubou a Veroniku Zapletalovou podporovat i redakce PvNovinek. A pevně doufáme, že se k příznivcům tohoto družstva přidáte i vy. (ber)

Poslat nový komentář