Zapomenutí rodáci. Ladislav Županič

Zapomenutí rodáci. Ladislav Županič
ilustrační foto
Další fotky: 
Zapomenutí rodáci. Ladislav Županič

Herce Ladislava Županiče znáte všichni. I když si mnohdy jeho tvář nedokážete vybavit, jeho hlasem mluví třeba Clint Eastwood. Ladislav se narodil 9. srpna 1943 v Prostějově a jeho život, stejně, jako život jeho tatínka, byl spojen s prostějovským letištěm. Nakonec se ale dal do služeb Thalie.

K divadlu čichl Ladislav poprvé asi v pěti letech. „V Prostějově, odkud pocházím, působili ochotníci, takže si pamatuju, jak jsem hrál jako dítě ve Fidlovačce. V šesté třídě jsem už pak obdržel hlavní roli ve hře Příběhy cvrčka Janka. Na střední škole jsem se vracel k ochotníkům, založili jsme si orchestr, a pak jsem se přihlásil na brněnskou JAMU. Udělal jsem přijímačky a asi jsem byl nejmladší ve střední Evropě. Sedmnáct mi bylo až na konci srpna, a to už jsem byl přijatý," uvedl vloni pro web http://disuk.cz.

S divadlem začínal v Praze v někdejším divadle Paravan. Třicet let pak působil v karlínském souboru, deset let byl jeho ředitelem. Za dobu, kdy stál Županič v jeho čele, mělo premiéru 27 inscenací, za něž divadlo dostalo osm prestižních cen Thálie, a uskutečnilo dvě úspěšná turné do Japonska. Jednu z Thálií získal přímo i Županič, a to za výkon v roli Albína v muzikálu Klec bláznů. Herec je též držitelem Thálie 2015 za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství.

Ve filmu Županič ztvárnil například Pražáka Rumlena v Menzelově filmu Vesničko má středisková nebo sluhu v Troškově pohádkách Princezna ze mlejna 1 a 2.

(ber)

Foto: filmbaze.cz

Poslat nový komentář