Betlémy jsou jedním ze symbolů Vánoc

Betlémy jsou jedním ze symbolů Vánoc
Papírový etlém
Další fotky: 
Betlémy jsou jedním ze symbolů Vánoc
Betlémy jsou jedním ze symbolů Vánoc
Betlémy jsou jedním ze symbolů Vánoc
Betlémy jsou jedním ze symbolů Vánoc

Betlémská rodina s jesličkami a novorozeným Ježíškem, se zářící kometou a všemi postavičkami přinášejícími dary, neodmyslitelně patří k Vánocům. Betlémy v mnoha podobách o svátcích ozdobí každý kostel a staly se také tradiční výzdobou většiny domácností.  

Kouzlem svaté rodiny dýchají betlémy ve všech svatostáncích. Mají svou vlastní historii, jsou mnohdy celá staletí inventářem kostelů a chrámů, takže jsou takovým „rodinným stříbrem“. V předvánočním čase se stanou nedílnou součástí výzdoby. Každý betlém má své specifikum, jako například ten v kostele Povýšení svatého kříže, kde návštěvníkům v ústrety pokyvuje hlavou malý černoušek. Postavička dodnes děti přitahuje. 

Betlémy jsou také častým námětem lidové tvořivosti. Ať už jsou z papíru, dřeva, perníku, vizovického těsta, slámy či jiného materiálu, vždy dýchají sváteční atmosférou a tajemností okamžiku zrození. Na Prostějovsku je řada lidových tvůrců. Michal Pataki z Malého Hradiska vyřezal z lipového dřeva doslova betlémské panoptikum, které čítá bezmála čtyři stovky figurek. Betlémy ze sbírky pana Černého z Němčic nad Hanou nebo Josefa Novotného jsou každý rok k vidění na různých předvánočních výstavách. Výtvarníci i amatérští tvůrci, kteří si rádi hrají s různým materiálem, neváhají sáhnout i k naprosto netradičním a překvapivým materiálům. Na  výstavách lidé obdivují například svatou rodinku z malovaných kamenů, šišek, perníku, keramiky, malovanou na skle, vystřiženou z papíru či vyřezanou z překližky. Vždy je to však ten betlém s uklidňující náladou, ke kterému lidé přistupují s pokorou a nadějí.         

(jap)

Poslat nový komentář