Otužilci se o Štědrém dnu ráchali v Bidelci

Otužilci se o Štědrém dnu ráchali v Bidelci
Čtyřicítka otužilců okusila teplotu vody plumlovského rybníku

Pravé poledne o Štědrém dnu je již tradičním setkáním plavců-otužilců při jejich každoroční zimní koupeli. I letos přilákala vánoční koupel k rybníku Bidelci v Plumlově čtyři desítky otužilců a několik stovek zvědavých přihlížejících. Ti zachumlaní do tepla svých bund a šálů pohledem i povzbudivým obdivným hecováním doprovázeli odvážlivce do studené vody. 

Voda měla dva a půl stupně, vzduch kolem čtyř. Šestatřicet mužů a čtyři ženy přesto zvesela zamířili k místu, kde plumlovští hasiči připravili příhodný vstup do rybníka pokrytého dvoucentimetrovou vrstvou ledu. Jako první vstoupil do vod Bidelce předseda oddílu zimního a dálkového plavání TJ Haná Prostějov Luděk Coufal, který pokořil letos v srpnu kanál La-Manche.  Za ním už zamířili do vody i další členové prostějovské party zimních plavců i jejich kamarádi z různých koutů Čech, Moravy i Slezska povzbuzování stále veselým nestorem Bohumilem Páclem a moderátorem Michalem Muchou, který posléze odložil svůj mikrofon a k otužilcům se při jejich polední štědrodenní koupeli připojil.   

„Zimní plavání jsme zahájili tradičně v Moravském krasu koupáním v Punkvě už v listopadu, během prosince se zúčastnili členové našeho oddílu řady závodů v rámci Českého poháru – v Hradci Králové, v Chocni, před týdnem jsme plavali přes Dyji z českého břehu na rakouský,“ přiblížil pestrou sezónu otužilců Michal Mucha. Už na Štěpána zamířili někteří z nich na vltavskou koupel do Prahy a většina se zúčastní o Silvestru každoročního Memoriálu Franty Venclovského v Přerově.    (jap)

Poslat nový komentář