Komunální volby 2014: Tři popelky

Komunální volby 2014: Tři popelky
ilustrační foto

 

Už za pár dnů, 10. a 11. října, se otevřou dveře volebních místností a bude na nás, jakou budoucnost města si zvolíme. Pro ty, kteří se ještě nerozhodli, komu dají hlas, nebo třeba neradi čtou letáky, jsme připravili stručné představení jednotlivých stran a jejich volebního programu. Nakonec ještě lídrům položíme tři otázky, to abyste se mimo jiné dozvěděli, jak chtějí splnit to, co ve volebním programu slibují.

Do voleb jde v Prostějově tentokrát dvanáct stran, hnutí či uskupení. Kromě jedné strany (Koruna česká), která postavila kandidátku o jedenácti lidech, mají všechny ostatní plný počet jmen, tedy 35 kandidátů. Celkem chce do zastupitelstva města 396 lidí.

Včera jsme vám představili ODS, dnes jsme vybrali tři strany, které se zatím jeví jako politické popelky, protože jejich šance na vstup do zastupitelstva není příliš vysoká.

Moravané - tentokrát sami a bez Duška

Číslo jedna si pro letošní prostějovské volby vylosovala strana Moravané. Ta už na politické scéně působí velmi dlouho. Strany, z jejichž spojení vznikla, to v 90. letech dotáhly až do parlamentu, ale od roku 1996 na celostátní scéně moravisté už jen paběrkují.

Před čtyřmi lety Moravané v Prostějově kandidovali v koalici se stranou Suverenita a jejich společnou kandidátku vedl Antonín Dušek (dřive KDS, ODS či ČSNS), který ovšem letos přešel do hnutí ANO 2011. Bývalá dvojka - realitní makléř Martin Pekáček byl letos povýšen na lídra a vede do voleb samostanou kandidátku strany prosazující větší práva Moravy. V kampani na sebe strana upozornila zejména kritikou práce společnosti ASA, když se zjistilo, že jí údajně zamluvené reklamní plochy nakonec dostal trojlístek stran se zastoupením svých politiků v organech této společnosti, kde má město podíl. Místo Moravanů se proto z reklam usmívají zástupci Pévéčka, ČSSD a ANO 2011.

Monarchisté s Evou Suchánkovou

Už před čtyřmi lety se o místa na prostějovské radnici ucházeli také zastánci království, které sdružuje strana Koruna Česká. Podobně jako tehdy povede i letos monarchistickou kandidátku majitel soukromé pohřební služby Pavel Makový. Výraznou osobností kandidátky je ovšem také zakladatelka spolku Historia Eva Suchánková. Ani její popularita ale monarchistům zřejmě do zastupitelstva nepomůže, protože před čtyřmi lety skončili předposlední, když je volilo 0,36 % voličů.

Republikáni s bývalým poslancem

Zřejmě jedinou známou osobností strany s dlouhým názvem - Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska - je Oldřich Vrcha, který byl na počátku 90. let čtyři roky poslancem za sládkovské republikány. Před rokem pak Vrcha kandidoval na poslance za krajně pravicovou Dělnickou stranu sociální spravednosti. Kampaň republikánů je zatím v Prostějově téměř neviditelná a o programu je možné se něco dočíst pouze na internetových stránkách strany. (red)

Poslat nový komentář