Přeběhlíky, neboli, jak já říkám, paskřivce, nevolte!, zaznělo na politickém klání lídrů

Přeběhlíky, neboli, jak já říkám, paskřivce, nevolte!, zaznělo na politickém klání lídrů
Foto ber
Další fotky: 
Přeběhlíky, neboli, jak já říkám, paskřivce, nevolte!, zaznělo na politickém klání lídrů

 

Do společenského sálu Národního domu zamířili ve středu v podvečer lídři politických stran a hnutí, které kandidují do prostějovského zastupitelstva. Místo dvanácti ale za stůl usedlo pouze osm statečných, aby čelili otázkám moderátorů, publika i ostatních lídrů. Korektní debatu narušilo pouze jediné extempore, týkající se případné povolební koalice s KSČM. Nejvíce otázek se točilo kolem Manthellanu.

Kdo to vzdal

Z očí do očí pohlédli voličům Oldřich Vrcha (Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska), Jan Navrátil (Změna pro Prostějov), Petr Kousal (KDU-ČSL), Tomáš Blumenstein (ODS), Hana Naiclerová (ANO 2011), Aleš Matyášek (TOP09), Miroslav Pišťák (ČSSD) a Jaroslav Šlambor (KSČM). Na pozvání organizátorů nereflektovali Jelena Haluzová z Úsvitu přímé demokracie, Pavel Makový z Koruny České a Martin Pekáček, lídr Moravanů. Na poslední chvíli účast odvolal náměstek primátora a lídr hnutí Pévéčko Jiří Pospíšil.

Krátké představení

Pouhých 150 vteřin měli jednotliví lídři k představení volebního programu svých stran. Jan Navrátil preferoval větší zapojení občanů do dění ve městě, Petr Kousal vlídnost města ke všem generacím, Tomáš Blumeinstein zrušení poplatků za odpad, Hana Naiclerová péči o zbylý městský majetek, Aleš Matyášek péči o všechny generace občanů, Miroslav Pišťák dobré hospodaření města a Jaroslav Šlambor levicovou politiku. Největší ohlas ale sklidil Oldřich Vrcha, který své prohlášení postavil na větě Nevolte paskřivce. Tak nazval přeběhlíky, kteří v průběhu volebního období převlékli politický dres, aniž opustili vedoucí funkce v orgánech a společnostech města.

Křížový výslech neprošel

V křížovém výslechu měli lídři možnost položit otázky svým sokům. Většina z nich možnost nevyužila. „Jsme zde od toho, abychom odpovídali především na dotazy občanů,“ vysvětlil za všechny Tomáš Blumeinstein. Přesto několik otázek padlo. Jednou z nich byla i ta, kterou Haně Naiclerové položil Aleš Matyášek. Ta na dotaz, jak se sama mezi muži cítí, odpověděla jednoznačně. „Děkuji, výborně.“

Černobílé otázky

Postavit nový kulturní dům a starý zbourat? Zbourat jezdecká kasárna? Ponechat veřejnou finanční podporu ve stejné výši? Mít v Prostějově hokejovou extraligu? Mít v Prostějově církevní základní školu? Městská hromadná doprava zadarmo? To je jen část otázek, na které lídři mohli odpovídat pouze ano či ne. Ve většině z nich se shodli na odpovědích. MHD zadarmo neprošlo, stejně jako demolice Kaska či kasáren. A příznivce nemá ani extraliga. „Samozřejmě bych si ji přál, ale účast v soutěži si klub musí vybojovat. Navíc není ve vlastnictví města, takže finanční prostředky by musel získat od sponzorů,“ vysvětlil Tomáš Blumeinstein. Největší bouři nevole vyvolala otázka, zda by strany šly po volbách do koalice s komunisty. Lídr komunistů Jaroslav Šlambor ji pokládal za diskriminující a tak byla pozměněna ve smyslu, s kým nepřipadá spolupráce v úvahu. Většina odpovědí byla opatrná, jasně se vyjádřili proti koalici s KSČM pouze Blumenstein, Kousal a Navrátil, ostatní, například lídryně hnutí ANO 2011, Hana Naiclerová, možnou spolupráci nevyvrátila.

Dotazy z publika   

Jako na všech jednáních zastupitelstva i v Národním domě se dotazy týkaly hlavně obchodního centra, které by měla na místě nynějšího kulturního domu postavit společnost Manthellan. Odpovědi politiků nebyly jednoznačné. Podle některých by o věci měl rozhodnout soud, podle jiných nese vinu vedení města, které v roce 2010 smlouvu o smlouvě budoucí předložilo zastupitelstvu i když vědělo, že není „košer“.

Celkový dojem z besedy byl mezi účastníky velmi dobrý. „Někoho znám osobně už léta a obrázek o něm mám. Jiní jsou pro mě zcela nový „šálek kávy“, tak jsem si přišel poslechnout, co mohou nabídnout. Zklamán rozhodně nejsem,“ sdělil Vlastimil M. (ber) 

Poslat nový komentář