Volby se blíží. Nezapomeňte, že jde o budoucnost města

Volby se blíží. Nezapomeňte, že jde o budoucnost města
ilustrační foto

Už za pár dnů, 10. a 11. října, se otevřou dveře volebních místností a bude na nás, jakou budoucnost města si zvolíme. Pro ty, kteří se ještě nerozhodli, komu dají hlas, nebo třeba neradi čtou letáky, jsme připravili stručné představení jednotlivých stran a jejich volebního programu. Nakonec ještě lídrům položíme tři otázky, to abyste se mimo jiné dozvěděli, jak chtějí splnit to, co ve volebním programu slibují.

Do voleb jde v Prostějově tentokrát dvanáct stran, hnutí či uskupení. Kromě jedné strany (Koruna česká), která postavila kandidátku o jedenácti lidech, mají všechny ostatní plný počet jmen, tedy 35 kandidátů. Celkem chce do zastupitelstva města 396 lidí. Dnes se podíváme na volební program opoziční KSČM.

Komunistická strana Čech a Moravy

Jedničkou kandidátky je Jaroslav Šlambor, dvojkou nejdéle sloužící zastupitel současnosti Josef Augustin a s číslem tři jde do letošních komunálek Václav Šmíd. První pětici kandidátů pak doplňují dvě ženy - Ivana Copková a Zuzana Böhmová.

Volební program KSČM je značně obsáhlý, jednou z priorit je dostavba části středu města podle přijatého záměru v roce 2008.

Co se týká peněz z Evropských fondů, pak chtějí komunisté věnovat pozornost okrajovým částem města. Chtějí modernizovat bytový fond, vytvořit pozici městského architekta, debatovat o jezdeckých kasárnách a vyřešit problém zámku ve Ptení. V oblasti zaměstnanosti by rádi podpořili rozvoj podnikatelské sféry, v dopravě se zasazují o vyřešení parkování u nemocnice, v centrui o výstavbu parkovacího domu, chtějí budovat cyklostezky a opravovat chodníky. V oblasti kultury jsou mimo jiné pro zachování KaSCentra, oživení náměstí, podporu kultury, víceúčelové využití stadionu a zřízení městské galerie. Kromě toho hodlají prosadit podporu vzpomínkových akcí na Mistra Jana Husa. V oblasti sportu bychom se teoreticky mohli těšit na bruslení zdarma alespoň jednou týdně, výstavbu bazénu v Kostelecké ulici, vodní atrakce v lázních a podporu sportu především pro děti a mládež. Životní prostředí hodlá KSČM podporovat např. zvelebováním okolí Hloučely navrhne možnosti řešení pro udržení cen tepla na úrovni konkurujících individuálních domovních kotelen a slibují též nižší poplatky za odpady a za psy. V oblasti bezpečnosti chtějí komunisté zajistit posun v zaměření městské policie, zklidnění centra města z hlediska automobilové dopravy, rozšířít okrskovou službu a omezit hazard. Strana chce v sociální a zdravotní oblasti podporovat azylové centrum a výstavbu bytů včetně bytů pro seniory, investovat do sociálních služeb a chce se zasadit o znovuobnovení zubní pohotovosti v Prostějově. A konečně oblast školství - zde hodlá KSČM podporovat učňovské a střední odborné školství a zvyšovat kvalitu vzdělávání.

Jaroslava Šlambora se zeptáme:

1. Jak chce strana v současném privatizovaném zdravotnictví zajistit obnovení zubní pohotovosti a kdo by tuto službu měl platit?

2. Proč si strana ke vzpomínkovým akcím vybrala zrovna Mistra Jana Husa, jaký má vztah k Prostějovu.

3. Jednou větou řekněte, proč by Prostějované měli dát hlas zrovna KSČM?

(ok)

Poslat nový komentář