Licenci na prodej léčebného konopí má jediná lékařka a jediná lékárna

Licenci na prodej léčebného konopí má jediná lékařka a jediná lékárna
ilustrační foto internet

 

Konopí má zelenou. Alespoň tedy v českých lékárnách, kde už se může začít prodávat jako lék. Má to sice stále řadu omezení, přesto se Česká republika řadí na přední místa na světě v legalizaci léčebného konopí.

Po výměně ministra zdravotnictví došlo na poli legalizace léčebného konopí k zásadním změnám. Nový šéf rezortu Stanislav Němeček dal rostlině zelenou, rezort připravuje novou vyhlášku a hlavně nový šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta začal urychleně řešit zprovoznění registru, aby mohli lékaři konopí předepisovat a lékárníci objednávat. 

Zatím má ovšem licenci na konopí pouze jedna lékařka a jedna lékárna. Je jí revmatoložka Eva Dokoupilová, které patří  lékárna v Uherském Hradišti. V těchto dnech se ale pomalu ozývají další a tak každým dnem mohou přibývat. Zatím jim v tom braní jistý konzervatismus, protože registrace vyžaduje zakoupení softwaru a naučit se s ním pracovat. 

V tuto chvíli se zdá, že léčbu konopím už nic nezastaví a Česko se tak zařadí ke státům jako je Izrael, Kanada, Holandsko a třeba Portugalsko, kde se konopím nejen léčí, ale kde se bude léčivé konopí i pěstovat. (ber)

Poslat nový komentář