Pod vlivem alkoholu usedáme za volant stále

Pod vlivem alkoholu usedáme za volant stále
ilustrační foto PČR

V právě uplynulém roce 2015 zjistili policisté na Prostějovsku předběžně celkem 648 řidičů pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky. Z tohoto počtu bylo 505 řidičů oznámeno správnímu orgánu pro podezření z přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. U zbývajících 143 řidičů dosáhlo jejich ovlivnění takové míry, že naplnilo skutkovou podstatu trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a proto byli předáni orgánům činným v trestním řízení.

V roce 2016 neuběhl ani jeden den a policisté z obvodního oddělení v Plumlově hlásí již prvního zjištěného řidiče s pozitivním výsledkem dechové zkoušky. Šestadvacetiletého řidiče osobního automobilu značky BMW policisté kontrolovali v obci na Protivanovsku dne 1. ledna v odpoledních hodinách. Provedenou dechovou zkouškou u řidiče policisté změřili hodnotu 0,17 ‰ alkoholu v dechu. Řidič s hodnotami souhlasil a uvedl, že během předcházejícího večera vypil lahev whisky a 2 decilitry vína. Další jízdu policisté muži zakázali.
Letošním druhým zjištěným případem jízdy pod vlivem alkoholu byla šestačtyřicetiletá řidička. Tato při silniční kontrole v sobotu 2. ledna v 8:50 hodin v obci Mostkovice nadýchala 0,85 ‰ alkoholu v dechu. Také tato řidička požití alkoholu přiznala a uvedla, že předchozí den ve večerních hodinách vypila láhev sektu. Policisté řidičce na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu.
Oba řidiči jsou podezřelí ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za který jim v případě prokázání viny hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun a zákaz řízení až na jeden rok. (red)

Poslat nový komentář