Silnice Prostějovska brázdí utajená policejní Octavie

Silnice Prostějovska brázdí utajená policejní Octavie
ilustrační foto auto.cz

V prosinci loňského roku dostalo Policejní ředitelství první várku „utajených“ policejních aut. Mimo Superbů, které doplnily flotilu hlídkující na dálnicích, jsou to civilní Octavie. Jedna z nich už hlídkuje na Prostějovsku.

„Jel jsem od Prostějova na Bedihošť a předjelo mě ve vysoké rychlosti další auto. Vzápětí kolem prosvištěla bledě modrá Octávie, která začala blikat a vůz, který mne předjel jako první, zastavila,“ popsal redakci zážitek z minulého týdne čtenář Jirka. Když odstavená auta objížděl, zjistil, že výstražná znamení patří policejnímu vozu, jehož posádka už kontrolovala řidiče. 

Mají radary, kamery i 27 nápisů

Nová policejní auta mají výstražná diodová světla umístěna v horní části čelního i zadního skla a v bočních oknech. aby byly vidět i ze stran. Novinkou jsou také světelné signalizační elementy, na kterých je možné zobrazit 27 různých nápisů. Pomocí nich může hlídka upozornit řidiče na nehodu nebo jinou mimořádnou událost na silnici.

Samozřejmostí je také použití radarů pro dynamické i stacionární měření rychlosti. Kamery vpředu a vzadu dokumentují případné přestupky, jako je nebezpečná jízda. Záznamy lze dále použít jako důkazní materiál v řízeních s řidiči podezřelými ze spáchání přestupku či trestného činu. Automatická kontrola vozidel pak podle poznávací značky rozpozná odcizené nebo hledané vozidlo. Standardním vybavením je i svítilna nebo hasičský přístroj. V zavazadelníku mohou místo najít zastavovací pásy nebo zdravotnické zařízení. 

Čtyřkolce neujíždějte 

Všechny Octavie v civilním provedení jsou poháněny přeplňovaným benzinovým motorem 1.8 TSI o výkonu 132 kW, který spolupracuje s pohonem všech kol a dvouspojkovou převodovkou DSG. Pohon 4x4 byl vybrán kvůli bezpečnosti posádky, automatická převodovka pak kvůli jízdnímu komfortu.

„Policisté hlídkující v těchto vozech se mají zaměřovat hlavně na sledování těch závažnějších přestupků,“ uvedl už před časem šéf dopravní policie Tomáš Lerch. (ber)

Poslat nový komentář