Dopravně bezpečnostní akce Velikonoce se zaměřila i na cyklisty

Dopravně bezpečnostní akce Velikonoce se zaměřila i na cyklisty
ilustrační foto PČR

S obdobím Velikonoc tradičně souvisí i dopravně bezpečnostní akce policistů, zaměřená zejména na dohled nad dodržováním zákazu řízení pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Celorepubliková akce letos probíhala v období od 12. do 17. dubna. Během části akce konané na silnicích Prostějovska policisté zkontrolovali celkem 1 164 vozidel a jejich řidičů.

"Zjistili celkem 137 přestupků, z nichž 5 bylo oznámeno k dořešení příslušnému správnímu orgánu. Ostatních 132 přestupků policisté vyřešili uložením blokových pokut za více než 70 tisíc korun. Nejčastěji zjištěným přestupkem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti v 73 případech a nevyhovující technický stav vozidel v 31 případech. Šest kontrolovaných řidičů při kontrole nepředložilo řidičský průkaz, přestože jsou jejich držiteli, a čtyři osoby při jízdě nebyly připoutány bezpečnostními pásy. V jednom případě bylo zjištěno řízení vozidla pod vlivem alkoholu a v dalším jednom případě bylo zjištěno řízení vozidla pod vlivem jiné návykové látky. U jednoho kontrolovaného řidiče policisté zjistili, že má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel. V této věci policisté zahájili úkony zkráceného přípravného řízení pro podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání," informoval policejní mluvčí František Kořínek.

Mimo kontrol v rámci uvedené dopravně bezpečnostní akce policisté v tomto období zjistili také dalších 6 řidičů pod vlivem alkoholu. Pět z nich je podezřelých z přestupku podle zákona o silničním provozu. Jedná se o tři řidiče automobilů, u kterých policisté při silniční kontrole změřili hodnotu do jednoho promile alkoholu v dechu, a dva cyklisty." Jeden z cyklistů je pak zároveň i rekordmanem akce, protože u něho policisté změřili hodnotu 2,99 ‰ alkoholu v dechu," dodal mluvčí.

Posledním zjištěným ovlivněným řidičem je v pátek dopoledne k Olšanech u Prostějova kontrolovaný čtyřiatřicetiletý řidič osobního automobilu značky Volkswagen. Tomu policisté změřili hodnotu 1,16 ‰ alkoholu v dechu. Muž, který jevil známky ovlivnění, se k požití alkoholu přiznal a uvedl, že během předchozí noci vypil 10 desetistupňových piv. Nyní je pro své jednání podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za ten mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.Další jízdu policisté všem ovlivněným řidičům zakázali a zadrželi i několik řidičských průkazů. (red)

Poslat nový komentář