Víkendoví řidiči pod vlivem zakázaných látek

Víkendoví řidiči pod vlivem zakázaných látek
ilustrační foto ber

Během uplynulého víkendu policisté na Prostějovsku zjistili celkem pět řidičů pod vlivem zakázaných látek.

Prvním z nich byl dvaačtyřicetiletý řidič automobilu značky Alfa Romeo, kterého kontrolovali policisté z obvodního oddělení Prostějov 2 v sobotu před dvacátou hodinou ve Vrahovické ulici v Prostějově. "Dechovou zkouškou mu změřili hodnotu 2,62 ‰ alkoholu v dechu. Řidič se změřenou hodnotou souhlasil a přiznal vypití pěti desetistupňových piv bezprostředně před jízdou," popsal policejní mluvčí František Kořínek. Pro své jednání je nyní podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.

Ze stejného přečinu je podezřelý i devětačtyřicetiletý muž z Kostelce na Hané. Tomu při silniční kontrole v Prostějovské ulici ve Smržicích v neděli po šestnácté hodině policisté změřili hodnotu 2,51 ‰ alkoholu v dechu.

Ostatní zjištění ovlivnění řidiči jsou podezřelí z přestupků podle zákona o provozu na pozemních komunikacích. Za ty jim hrozí pokuty a zákazy řízení. Byli to čtyřicetiletý řidič Volkswagenu, kterému v neděli po poledni při kontrole v Konečné ulici v Držovicích policisté provedli orientační test na přítomnost jiných návykových látek. Ten byl pozitivní na látky amphetamin/metamphetamin. Ve stejný den po jednadvacáté hodině kontrolovali plumlovští policisté v Plumlově osobní automobil značky Hyundai a jeho osmatřicetiletého řidiče. Řidič se přiznal, že není držitelem žádného řidičského oprávnění. Zato při dechové zkoušce u něho policisté změřili 0,96 ‰ alkoholu v dechu. Posledním podezřelým z uvedeného přestupku je pak jednatřicetiletý řidič osobního automobilu, kterého policisté kontrolovali u vlakového nádraží v Kostelci na Hané. Tomu dechovou zkouškou změřili hodnotu 0,8 ‰ alkoholu v dechu.

Všem uvedeným řidičům policisté zakázali další jízdu a těm, kteří ho předložili, zadrželi řidičské oprávnění.

"Kontrola řidičů, zda nejsou ovlivněni zakázanými látkami, je trvalou prioritou policistů nejen na Prostějovsku. Proto v nich budeme pokračovat i v následujících dnech. Se začátkem prázdnin a nástupem času dovolených se možná pracovní nasazení lidí obecně zvolňuje, ale tato činnost policistů, mimo jiné i s ohledem na situaci minulých let, naopak nabírá na intenzitě," dodal mluvčí. (red)

 

Poslat nový komentář