Opilci. V autech i na kole

Opilci. V autech i na kole
ilustrační foto PČR

Tři případy řízení pod vlivem alkoholu řešili o víkendu policisté na Prostějovsku. Ve dvou případech za volantem přistihli opilé řidiče, třetím byl opilý cyklista. 

V pátek 18. května krátce před jednadvacátou hodinou zastavili policisté v Kostelci na Hané sedmadvacetiletou řidičku osobního vozu. Při komunikaci s řidičkou pojali policisté podezření, že usedla za volant pod vlivem alkoholu. To, že byl jejich úsudek správný, potvrdily výsledky dechových zkoušek, kterým se žena dobrovolně podrobila. Přístrojem Dräger jí byly opakovaně naměřeny hodnoty lehce přes 1 ‰ alkoholu v dechu. S naměřenými hodnotami řidička souhlasila. Zároveň se také podrobila lékařskému vyšetření. Policisté řidičce zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Nyní je důvodně podezřelá ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za takové jednání řidičce v případě prokázání viny a odsouzení hrozí podle trestního zákoníku trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Ze spáchání stejného trestného činu je důvodně podezřelý také dvacetiletý řidič vozu Škoda Felicia, kterého policisté zastavili v neděli 20. května krátce po druhé hodině ráno v Němčicích nad Hanou. Také v tomto případě se ukázalo, že řidič usedl za volant pod vlivem alkoholu. Při dechových zkouškách, kterým se řidič podrobil, mu by byly naměřeny hodnoty lehce přes 1 ‰ alkoholu v dechu. Řidičský průkaz policisté řidiči odebrat nemohli, žádný totiž nevlastní. S naměřenými hodnotami řidič souhlasil, lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu se však odmítl podrobit.

Dalšího hříšníka pod vlivem alkoholu, tentokrát na jízdním kole, zastavili policisté v pátek 18. května po 22. hodině v Prostějově. "Na svou podnapilost policisty cyklista „upozornil“ jízdou připomínající slalom. Při opakovaných dechových zkouškách mu byly naměřeny hodnoty přes 2,5 ‰ alkoholu v dechu. S naměřenými hodnotami cyklista souhlasil a lékařské vyšetření spojené s odběrem krve nepožadoval," uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová s tím, že další jízdu mu policisté zakázali a po zadokumentování věc oznámili k projednání příslušnému správnímu orgánu. (red)

Poslat nový komentář