Bleskové psaní jí vyneslo účast na mistrovství světa!

Bleskové psaní jí vyneslo účast na mistrovství světa!
ilustrační foto
Další fotky: 
Bleskové psaní jí vyneslo účast na mistrovství světa!

O opravdovém úspěchu může mluvit studentka třetího ročníku Obchodní akademie v Prostějově. Podařilo se jí probojovat na Mistrovství světa ve zpracování textů a informací. Z pětapadesátky soutěžících se Nikol Kaštylová umístila na třicátém devátém místě v opisu a v korektuře byla dvacátá osmá ze čtyřicítky soutěžících.

Po Lukáši Běhalovi, který bodoval na soutěži v Paříži, v roce 2011, se podařilo také Nikol Kaštylové probojovat na letošní Mistrovství světa ve zpracování textů a informací. Z klání, které skončilo 19. července v belgickém Gentu, si sice neodnesla žádnou medaili, ale úspěchem je už jen to, že se do tak vysoké soutěže dostala.

„Ano, je nesporný úspěch vůbec se na mistrovství probojovat. Nikol soutěžila ve dvou  oblastech. Opis a korektura,“ uvedla vyučující Šárka Šťastná, která studentku na soutěž připravovala.

„Nikol se této disciplíně věnuje už od prvního ročníku, teď je ve třetím. Psaní dává opravdu hodně času a je nesmírně v přípravách poctivá,“ doplnila Šťastná. Mistrovství se konalo v rámci čtyřicátého devátého kongresu světové federace INTERSTENO a Nikol byla u toho.

O co šlo konkrétně?

„Šlo o třiceti minutový opis z papírové předlohy a o korekturu textu. Korektura je desetiminutová věc. Během tohoto času se musí opravit zcela špatný text a to pomocí různých zkratkových kláves počítače,“ vysvětlila Šárka Šťastná, která nezapomněla poděkovat za finanční podporu jak magistrátu, tak firmě Habro.

Verdikt poroty

Nikol Kaštylová se v tradičním půlhodinovém opise umístila na pěkném 39. místě z 55 soutěžících. Její výsledek v této disciplíně eviduje 309,5 úhozů za minutu s procentem chyb 0,064. V korektuře textu obsadila 28. místo ze 40 soutěžících. Její skóre je 66 korektur za 10 minut. (kaa)

Foto: Obchodní akademie Prostějov

Poslat nový komentář