Bojuje za záchranu syna. A rozšiřuje registr dárců kostní dřeně

Bojuje za záchranu syna. A rozšiřuje registr dárců kostní dřeně
Foto FB
Další fotky: 
Bojuje za záchranu syna. A rozšiřuje registr dárců kostní dřeně
Bojuje za záchranu syna. A rozšiřuje registr dárců kostní dřeně

Chronická myeloidní leukémie. To je diagnóza třináctiletého Matěje Kučery z Miletína na Jičínsku. Jedinou nadějí na jeho úplné uzdravení je transplantace kostní dřeně. Jeho otec Jan Kučera se rozhodl nespoléhat na celosvětový registr a vhodného dárce pro syna shání sám. Napřed mezi fotbalisty, protože tomuto sportu se věnuje přes 35 let. Nyní už se hnutí rozjelo napříč republikou, do registru se hlásí lidé ze všech oblastí České republiky. I z Prostějova.

Matěj už rok a půl bere léky, nesmí sportovat a nosí roušku. Vhodného dárce zatím nemá. „Byl to neskutečný šok. Obrátí se vám život naruby a nevíte, co vlastně dělat. Mě pak ta myšlenka trkla. Proč bych neoslovil velké množství lidí kolem fotbalu, protože v tomto sportu se pohybuji už 35 let," říká Jan Kučera.

Výzva pomocí amatérsky vyrobeného letáku zabrala, zájemce o zařazení do celosvětového registru dárců začal postupně vozit na odběry do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Mnozí další do Hradce jeli na vlastní pěst. Stejně, jako Pavel M. z Prostějova. „Výzvu jsem viděl na netu, léta sportuji a doma mám dva kluky v Matějově věku. Říkal jsem si, že bych reagoval stejně, kdyby se něco podobného stalo mým dětem. Nakonec jsme se přihlásili i s manželkou,“ řekl PvNovinkám.

Iniciativa Matějova otce zaujala odborníky v pražském IKEMu. Tam původně Jan Kučera slíbil dovézt celý autobus dárců najednou, lékaři mu ale nabídli jinou variantu - že přijedou odebrat vzorky do Miletína sami. Měli ale jednu podmínku, aby sehnal sto lidí.

Odezva lidí na následnou internetovou výzvu byla obrovská. Už teď slíbilo účast víc než 300 lidí a pražští lékaři tak na východ Čech zamíří 27. dubna.

Na seznam dobrovolníků se můžete hlásit až do 30. března na FB – Jan Kučera, nebo Filip Kraus, nebo na FB stránce Matějova šance  na život! Podmínkou je věk do 40 let a minimální váha 50 kilogramů.

V České republice je momentálně 100 tisíc zaregistrovaných dárců, po celém světě 34 milionů. (ber)

Poslat nový komentář