Sběrna vykoupila svodidla, dostala tučnou pokutu

Sběrna vykoupila svodidla, dostala tučnou pokutu
ilustrační foto internet

 

Bezmála osm tun nových svodidel, pocházejících z rychlostní komunikace R46 koupila v květnu 2012 od zlodějů jedna ze sběren kovů na Prostějovsku. Od České inspekce životního prostředí teď dostala pokutu 200 tisíc korun.

"Provozovatel zařízení ke sběru a výkupu odpadů na Prostějovsku porušil zákon o odpadech, když v průběhu května 2012 vykoupil od občana 7 705,5 kilogramu nových kovových svodidel, která byla původně určena jako bezpečnostní prvek na silnici R46," uvedla pro idnes.cz Simona Cigánková, tisková mluvčí České inspekce životního prostředí, která pokutu ve výši 200 tisíc korun udělila. Důvodem podle mluvčí byl fakt, že uvedené jednání vykazovalo vyšší společenskou nebezpečnost - jednalo se o výkup zakázaných odpadů, pocházejících navíc z trestné činnosti. Rozhodnutí už nabylo právní moci.

Inspekci na případ upozornila policie, která zmizení svodidel vyšetřovala. Škoda byla tehdy vyčíslena na více než čtyři sta tisíc korun. Zloději využili toho, že v roce 2012 finišovala na rychlostní silnici R46 výměna středových svodidel. Ta původní totiž na řadě míst nesplňovala normy, když byla o dvacet i třicet centimetrů nižší. (ber)

Poslat nový komentář