Policisté trestně stíhají mladistvého výlupka! Zvládl již mnohé

Policisté trestně stíhají mladistvého výlupka! Zvládl již mnohé
ilustrační foto

 

Prostějovští kriminalisté zahájili trestní stíhání mladistvého muže z Prostějovska, kterého obvinili ze spáchání tří provinění – krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. 

"Těchto skutků se měl dopustit nejméně od prosince roku 2013 do dubna letošního roku na teritoriu města Prostějova nebo jeho městských částí. Zaměřoval se na prodejny, sklepní koje a také vozidla. Bral všechno, co se mu hodilo. Několikrát tak vnikl do skladovacích prostor nákupního centra, odkud odcizil přepravky i s pivními lahvemi, sklepních kojí na různých ulicích, odkud odcizil nejrůznější věci - uskladněné potraviny, kuchyňské nářadí, brusle, vrtačky, litá kola nebo lešenářské trubky, z objektu bývalého zemědělského družstva pak nářadí a naftu, z vozidel pak benzin a autobaterie", zahájila svůj výčet Irena Urbánková z Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje.

V prosinci loňského roku dokonce se dvěma dalšími, zatím nezjištěnými pachateli, poškodil na jedné z ulic odstavené vozidlo Opel Omega. "Společně na něm rozbili okna, polámali boční zrcátka, poškodili vnitřní interiér a nakonec ho ukradli", popsala Urbánková. Na svém kontě má tak obviněný celkem 15 případů protiprávního jednání. Škoda odcizením a poškozením, kterou svým jednáním způsobil, byla vyčíslena na 110 225 korun. 

Pro policisty není mladistvý neznámou osobou. Již v nedávné minulosti byl obdobnou majetkovou trestnou činnost odsouzen a potrestán Okresním soudem v Prostějově. Jeho jednání bude posuzováno podle zákona o soudnictví ve věcech mládeže.  "V případě prokázání viny a odsouzení se trestní sazby odnětí svobody stanovené v trestním zákoníku snižují na polovinu. V případě výše uvedených trestných činů by se podle trestního zákoníku jednalo o trest odnětí svobody až na pět let, v případě mladistvého o trest poloviční. Po dalších dvou neznámých pachatelích, kteří se společně s mladistvým podíleli na poškození a krádeži vozidla, kriminalisté nadále pátrají", dodala Urbánková. (red)

Poslat nový komentář