Policie nabádá: Nedejte zlodějům šanci

Policie nabádá: Nedejte zlodějům šanci
ilustrační foto Policie ČR Prostějov

V předvánočních dnech se můžete setkat s policisty, kteří rozdávají preventivní materiály a cenné rady, jak nedat šanci zlodějům.

Po preventivní akci Městské policie Prostějov, o níž jsme informovali v sobotu, přicházejí se svým příspěvkem k obraně proti kapsářům a jiným darebákům příslušníci prostějovské Policie ČR. 

„Policie České republiky přistoupila k tomuto problému formou preventivních opatření. V praxi se policisté zaměřují na místa, kde je vysoká koncentrace lidí, zejména u hypermarketů nebo na vánočních trzích,“ popsala Eva Čeplová, tisková mluvčí Policie ČR Proostějov.

Předvánoční nákupní horečka, která je v plném proudu, je vítaným obdobím pro zloděje. Ti se v davech nakupujících lidí cítí jako ryby ve vodě. Živnou půdou jsou pro ně tlačenice a fronty nepozorných zákazníků. Množí se krádeže peněženek, mobilních telefonů a osobních věcí, nevyjímaje svršků roztržitých občanů.

„Lidé by si měli dávat pozor na obsah svých kapes a dámy kabelek. Prokázat vinu kapsáři, který není chycen přímo při činu, je v praxi totiž značně komplikované. Zloději kromě ulic číhají na snadnou kořist i přímo v obchodech. Nejčastěji se kradou tašky s peněženkami. Bohužel se stále setkáváme s případy, kdy má majitel platební karty PIN k přístupu na svůj účet v její bezprostřední blízkosti. Není výjimkou, že je uveden přímo na platební kartě,“ zmínila E. Čeplová.

Policie apeluje také na motoristy, aby si ve svých vozech na parkovištích nenechávali žádné cennosti. Pozornost pachatelů často přiláká i jen odložená nákupní taška. Zlodějům stačí okamžik, než majitelé vrátí nákupní vozík, a vozidlo je v tu chvíli doslova vyrabováno. 

Preventivně informační oddělení PČR v Prostějově průběžně realizuje preventivní akce ve spolupráci s Obvodním oddělením v Prostějově. Policisté kromě dohledu na veřejný pořádek rozdávají preventivní materiály a cenné rady, jak nedat šanci zlodějům.

(red)

Poslat nový komentář