Studenti! Pozor!

Studenti! Pozor!
ilustrační foto internet

 

V současné době poskytuje Olomoucký kraj stipendia studentům vybraných učebních oborů, kteří studia končí s výučním listem. Dobré zkušenosti v podobě nárůstu zájmu o studium těchto oborů zřejmě kraj využije i u některých středních škol.

Stipendia kraj zavedl od školního roku 2010/2011 a dnes podporuje třiadvacet učebních oborů. „Patří mezi ně například obory kominík, zedník, tesař, pekař, malíř, lakýrník, obráběč kovů, klempíř, elektrikář, jemný mechanik, výrobce potravin, řezník či trhlář,“ uvedla mluvčí kraje Kamila Navrátilová.

Příjemci stipendií pobírají měsíčně 300 korun, dalších 1500 korun je čeká na konci školního roku za vyznamenání. Ve druhém ročníku dostávají 400 korun a 2500 korun za vyznamenání, v posledním ročníku 500 korun měsíčně a 5000 na konci roku za vyznamenání.

"V rámci středních škol uvažujeme o podpoře žáků technických oborů zakončených maturitní zkouškou, o které je na trhu práce dlouhodobý zájem. Jedná se o obory zaměřené na strojírenství, stavebnictví a chemii," konstatovala Navrátilová. (red)

Poslat nový komentář