Turistů k nám jezdí víc, zdrží se však kratší dobu

Turistů k nám jezdí víc, zdrží se však kratší dobu

Na první pohled je to dobrá zpráva, návštěvníků v kraji bylo za první půlrok o 10% více než vloni. Na druhou stranu u nás stráví méně času. Ze statistiky bohužel vyplývá, že se nejedná o náhodný jev, jde o nezadržitelný trend.
Zprávu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Během 1. pololetí letošního roku využilo služeb hromadných ubytovacích zařízení Olomouckého kraje 197 tisíc hostů, z toho 44 tisíc ze zahraničí. Celkově návštěvníci strávili v kraji necelých 685 tisíc nocí. Nejvíce zahraničních hostů k nám přijelo ze sousedních zemí – Slovenska, Německa a Polska. Zatímco Rakušanů jezdí ve srovnání s minulými lety méně, naopak častěji nás navštěvují Korejci, Litevci a Britové. „Z prvních deseti nejčastěji přijíždějících národností měli v průměru nejdelší návštěvy hosté ze Spojeného království, Německa (shodně 2,7 noci) a Polska (2,4 noci), průměrně nejkratší návštěvy zaznamenali turisté z Litvy (1,0 noci). Ve srovnání s domácími hosty (3,9 noci) byla průměrná délka ubytování všech zahraničních hostů (2,0 noci) téměř poloviční,“ uvádí zpráva ČSÚ.
Z dat, která se sledují od roku 2000, vyplývá fakt, že hosté u nás stráví čím dál méně času. Zatímco v prvním pololetí roku 2000 trvala průměrná návštěva 4,8 noci, letos ve stejném období pouze 3,5 noci. A to statistická čísla „vylepšují“ hlavně lázeňská zařízení. Lázně v Olomouckém kraji navštívilo v průběhu 1. pololetí necelých 26 tisíc hostů, přičemž jedna návštěva trvala v průměru 11,2 noci.
(red)

Poslat nový komentář