Vykrádal kostely, stříbrný kalich rozstříhal a prodal do zlatnictví

ilustrační foto
ilustrační foto

Čtyřiapadesátiletý darebák, kterému není nic svaté, a to doslova. Policisté mu prokázali dvě vloupání do prostějovských kostelů, odkud muž odcizil drahocenné kalichy. Ve druhém případě odnesl i mešní víno.

Kriminalistům z oddělení obecné kriminality se podařilo dopadnout čtyřiapadesátiletého muže, který je podezřelý z krádeží církevních památek z kostelů. Koncem srpna loňského roku muž odcizil z volně přístupného kostela Povýšení svatého Kříže pozlacený obřadní kalich ze žlutého kovu osázený českými polodrahokamy. Kalich byl v době odcizení volně přístupný na bočním stolku v kněžišti. Odcizený kalich podezřelý dále předal třetí osobě k prodeji. Uvedeným činem vznikla Římskokatolické církvi Povýšení svatého Kříže škoda ve výši 52 tisíc korun. Odcizený kalich byl poškozen třetí osobou a neúplný následně zajištěn prostějovskými kriminalisty.

Podobně muž jednal i ve druhém případě, který mu kriminalisté prokázali. Někdy v prosinci loňského roku vnikl do otevřeného kostela Římskokatolické církve na ulici Brněnská v Prostějově, kde v prostoru za oltářem odcizil stříbrný pozlacený obřadní kalich vysoký cca 20 - 25 centimetrů a dále asi 4 až 5 litrů vína. Kalich rozstříhal na malé kousky kovu a tyto následně odprodal jako zlomkové stříbro v provozovně zlatnictví. Obdržel za ně 4 tisíce korun. Odcizené víno zkonzumoval. Pachatel způsobil škodu Římskokatolické církvi Povýšení svatého Kříže v Prostějově v předběžné výši 45 tisíc korun. 

"Podezřelému bylo včera sděleno obvinění z trestného činu krádeže a nyní mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody," sdělila k případu Eva Čeplová, tisková mluvčí prostějovské Policie ČR.

(red)

Místo zločinu: 
Javascript is required to view this map.

Poslat nový komentář