Úvěrové podvody

Úvěrové podvody
ilustrační foto

Poskytování úvěrů a půjček se stalo výnosnou živností, ale zároveň se může stát noční můrou banky nebo společnosti s úvěrovými podvodníky. Přibývá totiž takových, kteří do půjček vstupují již se záměrem, nikdy svůj dluh bance nesplácet. Takoví si ale neuvědomují, že pokud při sjednávání úvěrové smlouvy nebo při čerpání úvěru uvedou nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí a jejich vina bude prokázána, hrozí jim trest až dva roky za mřížemi.

Na Prostějovsku takovému obvinění čelí hned tři odhalení. Včerejším dnem bylo zahájeno trestní stíhání dvaapadesátileté ženy, která se právě o úvěrový podvod pokusila v srpnu 2011. U jedné ze společností, které nabízejí úvěry a půjčky, uzavřela smlouvu ve které uvedla nepravdivé údaje. Zaplatila pouze jednu splátku a další již neplatí. Poškozené společnosti dluží téměř dvaadvacet tisíc korun.

Stejného trestného činu za úvěrový podvod byl včera obviněn i šestadvacetiletý muž z Prostějovska. Stejně tak si sjednal u jedné ze společností úvěr, uhradil pouze necelé tři splátky a další již na účet společnosti nedorazily. Opět při sjednávání uvedl nepravdivé údaje a v současné chvíli dluží společnosti patnáct tisíc korun.

Ve třetím případě se jedná o ženu z Olomoucka, která si rovněž včera vyslechla stejné obvinění. Pětatřicetiletá žena si sjednala rovnou dva úvěry, u dvou různých společností. Neuhradila ani v jednom případě žádnou splátku, na smlouvě jsou smyšlené údaje a dluží tak společnostem necelých deset tisíc korun.

Všem třem obviněným, v případě prokázání viny, hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

(red)

Poslat nový komentář