Aktualizováno: Kvůli požáru v nemocnici evakuovali dvacítku osob

Aktualizováno: Kvůli požáru v nemocnici evakuovali dvacítku osob
foto HZS OLK

 

Dnes v půl páté ráno zasahovaly v prostějovské nemocnici hned tři jednotky hasičů. Hustý černý kouř valící se z prostor kantýny pronikl i do dalších částí budovy. Hasiči evakuovali část chirurgie a také novorozence. Oheň způsobil půlmilionovou škodu.

"Do kantýny jsme museli vniknout násilným způsobem. Jen chvíli na to byla zjištěna příčina požáru," řekl PvNovinkám tiskový mluvčí hasičů Zdeněk Hošák, který byl celé akci přítomen. "Po technické závadě došlo k zahoření chladícího zařízení a k rozšíření na část vybavení a uskladněného zboží," dodal mluvčí. Hasiči prostory ochladili a odvětrali pomocí přetlakové ventilace.

Včasný  a profesionální zásah zabránil rozšíření ohně, nicméně zakouření hasiče přinutilo evakuovat pacienty z vyšších pater, kde sídlí chirurgie a novorozenecké oddělení. "Z chirurgie bylo přesunuto jedenáct lidí, několik dětí personál na naše doporučení přesunul na sesternu," vypočítal Hošák.

"Jen jsem otevřela dveře od budovy, vrátilo mě to ven. Ten puch je hrozný, naštěstí se ale nikomu nic nestalo, to je nejdůležitější," řekla PvNovinkám jedna ze zaměstnankyň nemocnice.

Podle mluvčí nemocnice Hany Szotkowské k žádnému ohrožení na životech nedošlo: "Prostory kantýny i vestibulu zahalil hustý kouř. Vzhledem k tomu, že nemocnice pravidelně provádí na jednotlivých odděleních požární nácviky, zdravotnický personál je pro tyto situace velmi dobře proškolen a zareagoval tak velice pohotově." Pacienti se po necelé hodině vrátili do svých pokojů. Kantýnu podle mluvčí neprovozuje nemocnice, ale soukromá osoba, která si prostory pronajala. "Škoda tak vznikla převážně provozovateli kantýny,“ konstatovala mluvčí. (ber)

Poslat nový komentář