Výmluvný podvodník vylákal z důvěřivců 12 milionů

Výmluvný podvodník vylákal z důvěřivců 12 milionů
ilustrační foto ber

 

Od počátku roku 2013 probíhá odhalování trestního jednání 53letého muže z Prostějovska, podezřelého z rozsáhlé trestné činnosti hospodářského charakteru. Od června 2005 do poloviny ledna letošního roku vylákal majitel firmy vyrábějící svítidla z důvěřivců neuvěřitelných 12 milionů. A další podvedení se hlásí.

 

 

„Muž lákal finanční prostředky od svých zákazníků a známých pod záminkou nejrůznějších podnikatelských záměrů, které měly jejich investice zhodnotit. Nutno říci, že někteří mu peníze půjčili díky jeho velké výmluvnosti a schopnosti vzbudit důvěru, opakovaně,“ uvedl policejní komisař Martin Skokánek, podle kterého se jednalo o částky od statisíců po 1,8 milionu korun.  V červnu letošního roku kriminalisté muži sdělili obvinění pro 11 případů, kdy od června 2005 do poloviny ledna 2013 vylákal od důvěřivců 6 milionů.

„Díky faktu, že o případu informovala regionální média, se nám přihlásili další poškození. Na Prostějovsku bylo zadokumentováno dalších 12 případů, kdy si muž půjčil od sta do téměř osmi set tisíc korun,“ konstatoval vedoucí územního odboru Prostějov Pavel Novák. Navíc od jedné z firem odebíral zboží, které nehradil, stejně jako nehradil nájem za prostory, ve kterých sídlila jeho firma. „Od jedné podnikatelky si vzal 300 tisíc s tím, že jí přenechá prodejnu. Tu ale vzápětí prodal dalšímu kupci,“ dodal Novák.  Policisté škodu spočítali na více než 7 milionů korun. „Vzhledem k tomu, že se přihlásili další poškození, není to suma konečná,“ dodal Novák s tím, že případ je nadále v šetření.

Podle kriminalistů je muž vyšetřován na svobodě. Všechny skutečnosti jsou zadokumentovány a není důvod, aby byl stíhán vazebně. „K jeho zdravotnímu stavu mohu dodat tolik, že v současné době čekáme na znalecké posudky z oboru psychologie,“ dodal Novák na dotaz, co je pravda na fámách, že se muž pokusil o sebevraždu.

 

V pondělí 30. září bylo vydáno usnesení o rozšíření trestního stíhání třiapadesátiletého muže pro spáchání trestného činu podvod. V případě prokázání viny a odsouzení mu za trestný čin podvod hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. (ber)

Poslat nový komentář