Nejnebezpečnější křižovatka v kraji je u Čechůvek

Nejnebezpečnější křižovatka v kraji je u Čechůvek
ilustrační foto
Další fotky: 
Nejnebezpečnější křižovatka v kraji je u Čechůvek
Nejnebezpečnější křižovatka v kraji je u Čechůvek

 

Na silnicích v Olomouckém kraji loni opět přibyly ve srovnání s rokem 2012 dopravní nehody. Policisté ho přesto hodnotí jako velmi dobrý, hlavně díky poklesu smrtelných havárií. Nejvíce se podle statistiky polepšili řidiči na Prostějovsku. Při dopravních nehodách loni zemřelo na silnicích v Olomouckém kraji sedmadvacet lidí.

V Olomouckém kraj se počet nehod v posledních letech zvyšuje pravidelně. Loni se ale růst o něco zmírnil, stalo se 4432 nehod, což je o 26 více než v roce předcházejícím. „V předchozích letech počty stoupaly minimálně o sto nehod," uvedl vedoucí služby dopravní policie olomouckého krajského ředitelství Dušan Věženský. Nejvíce dopravních nehod se loni událo na silnicích v olomouckém okrese, nejméně na Jesenicku a nejvíce se polepšili řidiči na Prostějovsku. Při dopravních nehodách loni zemřelo v Olomouckém kraji sedmadvacet lidí, což je o 13 méně než v roce 2012. Nejvíce lidských životů si vyžádaly havárie, které se staly v září a říjnu. V devátém měsíci roku bylo usmrceno šest osob, v říjnu čtyři.

Nejčastěji se bouralo v pátek, ubylo těžce zraněných

Nejčastější příčinou loňských dopravních nehod byla nesprávná jízda, která sehrála roli ve více než 2300 případech. Další místo se 750 nehodami patří nedodržení rychlosti a třetí nedání přednosti v jízdě, nesprávné předjíždění a alkohol. Opilci za volantem zavinili 317 havárií. Motoristé loni nejčastěji bourali v pátek, nejméně nehod se stalo v o nedělích.

V minulém roce ubylo také těžce zraněných, ze 179 v roce 2012 se snížil na loňských 178.

Nejnebezpečnější je křižovatka u Čechůvek

Jedna z nejtragičtějších havárií minulého roku se odehrála na křižovatce silnic druhé třídy číslo 150 a třetí třídy číslo 3647 u Prostějova. Zahynuli při ní dva lidé, jedna osoba se zranila těžce. Příčinou nehody bylo nedání přednosti v jízdě. "Křižovatku odbor dopravní policie vyhodnotil jako jedno z nejnebezpečnějších míst v kraji," podotkl Věženský.

Pokut bylo za 15 milionů

Dopravní policisté loni řešili 37 991 přestupků, což je o 4842 méně než v roce předminulém. Na blokových pokutách hlídky vybraly 14,7 milionu korun, v roce 2012 to bylo 18,5 milionu korun.

K nejčastějším přestupkům patřily stejně jako v případě nehod vysoká rychlost a nesprávný způsob jízdy. Dodržování rychlosti policisté loni kontrolovali mimo jiné pomocí dvou vozidel Volkswagen Passat vybavených technikou k zaznamenávání přestupků. Na konci roku k nim přibyl nový vůz Škoda Superb, který bude jezdit především po dálnicích.

Feťáků za volantem přibylo

Stejně jako v minulých letech i loni policisté narazili při dopravních kontrolách na řidiče pod vlivem alkoholu či drog. Opilých motoristů hlídky přistihly 627, v roce 2012 to bylo 751.

Naopak u drog došlo k nárůstu ze 185 v roce 2012 na loňských 194.

Letos budou v hledáčku kamiony

"Letos se zaměříme ve větší míře na kontroly nákladních aut. A to jak ve vztahu k technickému stavu vozů, tak k dodržování bezpečnostních přestávek. Mnozí řidiči kamionů jezdí nadoraz, jako mládenec, který jel téměř bez přestávky tři dny v kuse," uvedl příklad Věženský. (red)

Poslat nový komentář