Trojici zlodějů nebylo nic svaté

Trojici zlodějů nebylo nic svaté
ilustrační foto

 

Prostějovští kriminalisté objasnili 5 případů majetkové trestné činnosti, k nimž došlo od ledna do první poloviny února letošního roku. Zahájili trestní stíhání 35letého muže z Prostějovska, jeho dva kumpány obvinění čeká.

35letý muž je obviněn ze spáchání přečinů krádež, spáchaného dílem samotným a dílem ve formě spolupachatelství, poškození cizí věci, spáchaného rovněž dílem samotným či formou spolupachatelství, neoprávněné užívání cizí věci, porušování domovní svobody a podílnictví. „Na některých skutcích se podílel sám, v jiných figurují další dva podezřelí – 35letý a 32letý muž, oba z Prostějovska,“ konstatovala policejní mluvčí Irena Urbánková.

Objektem zájmu obviněného a v některých případech i jednoho ze spolupachatelů, se staly rodinné domy, prodejna i sběrna surovin na Prostějovsku. Bral vše, co se mu hodilo – elektroniku, šperky, lyžařské vybavení, kosmetiku, klíče od vozidel, mobilní telefony, z prodejny ukradl cigarety za téměř 30 tisíc korun a ze sběrných surovin s dalším ze svých společníků, přenosnou pokladnu, LED televizor a box s nářadím. Celkově tak napáchali škodu za 143 500 korun. Ve dvou případech obviněný za pomoci nalezených klíčů odcizil i vozidlo. V prvním případě VW Tiguan, který těsně po krádeži předal 35 letému společníkovi, který je nyní podezřelý ze spáchání trestného činu podílnictví, za který mu hrozí až šestiletý pobyt za mřížemi. Ve druhém případě zřejmě zatoužil po projížďce Škodou Fabií, nacházející se v jednom z domů, do něhož se vloupal. Vzal klíče, vozidla se zmocnil a odjel s ním. Vozidlo bylo následně nalezeno odstavené na ulici Bohumíra Šmerala v Prostějově a předáno majiteli. V jednom z případů převzal obviněný od 35letého společníka vozidlo VW Passat Variant, pocházející z trestné činnosti. To následně užíval a jezdil sním.

„35letý obviněný není pro policisty žádným nováčkem. V minulosti byl za majetkovou trestnou činnost odsouzen a potrestán Okresním soudem v Prostějově. Trestní stíhání obviněného je vedeno vazebně, neboť ten se již nachází ve vazební věznici v Olomouci, kam byl před nedávnem umístěn rovněž pro majetkovou trestnou činnost. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi,“ dodala mluvčí. V případě 35letého muže, podezřelého z podílnictví probíhá prověřování jeho trestné činnosti vazebně, neboť i on se v současné době již nachází ve vazební věznici, kam byl umístěn pro jinou trestnou činnost. Prověřování třetího muže, 32letého podezřelého ze spáchání trestných činů krádež, poškození cizí věci a porušování domovní svobody, za které mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi, probíhá na svobodě. Kriminalisté na případu nadále pracují. (red)

Poslat nový komentář