Tři čtvrtiny e-shopů neprošly kontrolou ČOI

Tři čtvrtiny e-shopů neprošly kontrolou ČOI
ilustrační foto

Česká obchodní inspekce kontrolovala poctivost internetových obchodů. Nedostatky zjistila u tří čtvrtin ze 181 kontrolovaných a udělila jim pokuty ve výši 1,2 milionu korun. Inspektoři se při kontrolách zaměřili hlavně na dodržování zákona o ochraně spotřebitele. Nedostatky objevili ve 133 případech, tedy v 73,5 procenta kontrol. V téměř 44 procentech případů odhalili kontroloři užívání nekalých obchodních praktik, především klamání spotřebitelů.

"Ve většině případů se jednalo o neposkytnutí zákonem stanovených informací, případně o poskytnutí neúplných či jinak zavádějících údajů, ať již o prodávajícím, o podmínkách uzavření smlouvy, nebo o uplatnění práv z této smlouvy vyplývajících," uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová s tím, že za porušení předpisů uložila ČOI firmám 160 pokut v celkové výši 1 182 500 korun.

Česká obchodní inspekce přijala v prvním čtvrtletí celkem 1 373 stížností na e-shopy. Nejčastěji si lidé stěžovali, že neobdrželi zboží poté, co za něj zaplatili, nebo že nedostali zpět peníze poté, co výrobek v zákonné lhůtě vrátili. "Tyto případy však jsou mimo kontrolní pravomoc ČOI a poškození spotřebitelé se mohou domoci svých nároků pouze soudní cestou," uvedla inspekce. (red)

 

Poslat nový komentář