Podvodníci opět straší lidi tisícovými dluhy

Podvodníci opět straší lidi tisícovými dluhy
ilustrační foto

 

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ varoval před další vlnou nevyžádaných e-mailů, ve kterých podvodníci straší příjemce neuhrazenými tisícovými pohledávkami a z toho plynoucími problémy. Snaží se tak do cizího PC propašovat škodlivý virus.

CSIRT.CZ z více zdrojů obdržel informaci o staronové spamové kampani zaměřené na uživatele v ČR. Zpráva informuje adresáta o neuhrazené pohledávce. Přitom se odkazuje na přiložený soubor, který má údajně obsahovat smlouvu a platební údaje,“ varoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT. Scénář útoku je totožný jako při předchozích dvou vlnách útoku. Příloha místo smlouvy obsahuje spustitelný soubor, který kromě textového dokumentu ukrývá také počítačové viry. „Důrazně proto varujeme uživatele před spouštěním přílohy u této zprávy. Obrázek ukazuje jednu z variant podvodné zprávy. Jednotlivé zprávy se liší v detailech, jako jsou údajně neuhrazená částka či jméno odesílatele,“ konstatoval Bašta.

Internetové adresy, ze kterých podvodníci odesílají zprávy, se mění. Objevily se mezi nimi například domény bexte-reality.cz, nerodia.cz nebo erika-as.cz.  Že se jedná o podvod, je patrné už na první pohled podle špatně skloňovaných slov a dalších chyb, která se v česky psaném e-mailu objevuje.

V poště text objevila i jedna z našich čtenářek. O uhrazení pohledávky ve výši 9829.29 korun ji v něm žádá  <debt@honzazkrkonos.cz>, vedoucí oddělení pohledávek. (red) 

Poslat nový komentář