POZOR!!! Další vlna podvodných e-mailů!

POZOR!!! Další vlna podvodných e-mailů!
ilustrační foto

Exekutorská komora ČR řeší od úterního odpoledne tisíce podnětů od lidí, kteří se stali obětí podvodných exekučních výzev. Podle dalších zjištění je cílem spamového útoku odposlouchávání hesel uživatelů k internetovému bankovnictví. Adresáti by proto v žádném případě neměli otevírat přílohu falešných exekučních výzev a na uvedená čísla bankovních účtů by neměli zasílat žádné finanční prostředky.

Podle sdělení serveru www.hoax.cz obsahuje příloha podvodných exekučních výzev škodlivý virus, jenž je s to detekovat pouze jeden antivirový systém. Označení exekutorského úřadu, jehož názvu a adresy bylo ve zprávě zneužito, se mění a vychází z dat shromážděných z volně přístupných informací na internetu.

„Spamový útok má vysoký potenciál ohrozit finanční prostředky adresáta. Ačkoliv jsou čísla bankovních účtů zřejmě fiktivní, a platba by tak nebyla provedena, k trestnému činu neoprávněné obohacení může dojít právě nabouráním viru do internetového bankovnictví uživatele,“ upozorňuje na svých stránkách komora, která již spolupracuje s Finančně analytickým útvarem Ministerstva financí a připravuje podklady pro podání trestního oznámení. Informace pravidelně uveřejňuje na webových stránkách www.ekcr.cz, informační servis poskytují všichni zaměstnanci Exekutorské komory ČR prostřednictvím telefonních linek, kde je mimořádná úvodní nahrávka varující před falešnými exekucemi, e-mailů či on-line poradny.

„Exekuční příkaz ani výzvu ke splnění vymáhané povinnosti neposílá soudní exekutor e-mailem. Tato listina se doručuje poštou nebo datovou schránkou, neboť okamžik doručení je určující pro uplynutí zákonných lhůt,“ dodávají exekutoři. (red)

Poslat nový komentář