Policie chce nakoupit dalších 88 tajných aut

Policie chce nakoupit dalších 88 tajných aut
ilustrační foto PČR

 

Chodci přecházející na červenou nejsou jediní, které bude kontrolovat policie v civilu. Na své si přijdou i řidiči aut. Dnes jezdí po silnicích celkem 37 "dálničních stíhaček", podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha by do konce roku měly přibýt další tři. Dalších 85 vozů by u policie mělo sloužit do poloviny příštího roku. Tato technika by měla snižovat následky dopravních nehod. Naskýtá se otázka, zda budou stíhačky fungovat místo sanitek.

Že jsou anonymní Volkswageny Passat a Škody Superb pro policii skvělým byznysem, není žádné tajemství. Třeba šéf dálničního oddělení v Pravech na Královéhradecku popisuje, jak jeden z prvních Passatů za pět let najezdil půl milionu kilometrů a spálil odhadem více než 50 tisíc litrů benzínu, ovšem od zhruba 11 tisíc řidičů vybral více než 11 milionů korun.

A tak je zcela zřejmé, proč jich bude ještě víc. Jednat se bude o blíže nespecifikované vozy nižší střední třídy. Důležitá je ovšem skutečnost, že vozidla budou anonymní, tedy v civilních barvách, a dostanou také lepší techniku. Ne všechny vozy budou směřovat na dálnice a silnice prvních tříd, podle Lercha vesměs půjde o obnovu měřicí techniky, která byla pořízena před víc než 20 lety.

"Vozidla budou vybavena měřicím zařízením, to znamená radarem, který umožňuje jak měření z místa, tak měření za jízdy a takzvané úsekové měření. „Zároveň toto zařízení bude umožňovat rozpoznávání registračních značek a porovnávání s registrem vozidel. A dále tato vozidla budou vybavena kamerovým systémem, který bude monitorovat dění před a za vozidlem, upřesňuje výbavu Lerch.

Nákup vychází na celkových 115 milionů korun, které dopravní policie získala z prostředků nově vzniklého fondu zábrany škod. "Ten byl určen k tomu, aby se za něj pořizovala technika, která bude snižovat následky dopravních nehod," dodává šéf dopravní policie. Jenom nám nejde do hlavy, jak takový radar v anonymním policejním autě dokáže snížit následky dopravní nehody, která se už stala. To budou vozit zraněné do nemocnice? (PČr, ber)

Komentáře

  Nee - budou jen buzerovat a dřít lidi o peníze... Nehod neubude...

Poslat nový komentář