Vrah ze Štarnova si za vraždu matky odsedí 20 let

Vrah ze Štarnova si za vraždu matky odsedí 20 let
ilustrační foto

 

Olomoucký vrchní soud snížil Leopoldu Ťukovi trest za vraždu matky z 30 na 20 let. Muž matku v listopadu 2013 v jejím rodinném domě ve Štarnově střelil do hlavy. Jeden život měl už v té době na svědomí, již dříve ubodal svou manželku. Za její vraždu dostal 12,5 roku, z vězení byl podmíněně propuštěn v roce 1995. Podle olomouckého odvolacího soudu nebyly podmínky pro uložení výjimečného trestu.

Podle vrchního soudu byla vina Ťuky prokázána, verdikt krajského soudu změnili soudci pouze v otázce trestu. "Nově byl obžalovanému uložen trest 20 let se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou. Důvodem je to, že vrchní soud neshledal podmínky pro uložení výjimečného trestu. Uložený trest je na samé horní hranici trestní sazby a je v tomto případě dostatečně přísným. Stejný trest byl navrhován i státní zástupkyní u krajského soudu," řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Tragédie se odehrála předloni v listopadu v rodinném domku ve Štarnově poté, co se Ťuka vrátil z hospody. Když mu osmdesátiletá matka vyčítala nevhodný způsob života, vzal nelegálně drženou pistoli po otci, vrátil se do kuchyně, a když byla žena otočena bokem, střelil ji do hlavy. Seniorka na místě zemřela. Ťuka se policistům k vraždě nejprve přiznal, před soudem poté začal své výpovědi několikrát měnit.

U soudu vyplynulo, že žena musela násilné chování svého syna snášet delší dobu. Věděli o tom i sousedé. "Byl na ni sprostý, bil ji, urážel. Slyšela jsem, jak na ni křičí a nadává jí. Měla modřiny a plakala. Bil ji pěstmi a dával jí facky," uvedla jedna ze sousedek. Problémy potvrdil i starosta Štarnova Stanislav Nykl. Žena prý za ním přišla, když ji syn napadl.

Mrtvou ženu objevila její vnučka, která do domu vlezla oknem. Otce poté našla v hospodě. Podle vnučky babička své rodině sama říkala, že to nedopadne dobře. Odejít z domu ale nechtěla. (Zdroj ČTK)

Poslat nový komentář