V červnu pobodala spolužačku. Včera stanula před soudem

V červnu pobodala spolužačku. Včera stanula před soudem
ilustrační foto paratdnes.cz

„Prostředí léčebny mi neprospívá, ale nesmírně mne stresuje a škodí mi. Chci domů, tam se vyléčím,“oznámila včera hned několikrát 23letá Karolína Muselíková senátu prostějovského soudu. Ten drobnou blondýnku, která byla po celou dobu jednání spoutána, ale poslal zpět do Psychiatrické nemocnice v Kroměříži. I nadále bude v ochranné ústavní léčbě. Vloni totiž málem zavraždila svou spolužačku ze základní školy.

Kamarádská návštěva skončila v krvi

Karolína se vloni 9. června vypravila za svou bývalou spolužačkou Katkou P. Dívku v bytě jejích rodičů ale napadla steakovým nožem. „Bodná rána v zádech byla hluboká 9 centimetrů. Čepel nože poškodila pohrudnici. Další bodná rána, hluboká 3 centimetry, byla v rameni. Poškozená tak utrpěla vážné poškození důležitého orgánu,“ citoval soudce Vrtěl z posudku soudního lékaře. Katku, která se s útočnicí poprala, zachránilo hlasité volání o pomoc, po kterém jí přiběhly na pomoc dvě sousedky. Útočnice byt opustila a zamířila domů, kde si ji následně vyzvedli policisté.    

Obvinění z těžkého ublížení na zdraví neprošlo

I když byla Karolína na základě policejního vyšetřování obviněna ze zločinu těžkého ublížení na zdraví, trestu nakonec ušla. Od začátku roku 2015 si ordinovala nejrůznější koktejly z léků, které nakupovala na internetu. Přiznala, že neposlechla rodiče ani ošetřující lékařku, aby vyhledala pomoc odborníka. „Několikrát se stalo, že jsem něco udělala a vůbec si to nepamatovala. V takovém stavu jsem byla, když jsem si žiletkou podřezala žíly,“ uvedla při vyšetřování. Na základě psychiatrického vyšetření byla uznána za nepříčetnou a skončila v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži. Znalci následně seznali, že u Karolíny není nutná ústavní léčba a postačí léčba ambulantní. 

Změnilo to život celé rodiny

K veřejnému jednání se Katka P. nedostavila. Podle jejích rodičů jsou pro ni vzpomínky na celou událost stále velmi traumatizující. „Změnilo to život celé naší rodiny. Dcera trpí stresem, je v péči odborníků. A my na tom nejsme jinak, já jsem kvůli tomu změnil i práci,“ sdělil PvNovinkám Katčin otec. I s maminkou pak netrpělivě čekali na výsledek soudního jednání. „Za týden slaví třiadvacetiny. Díky ní se jich naše dcera ale nemusela dožít. Jestli ji pustí, nevím, co budeme dělat,“ dodal.

Rozhodl soudní znalec

Karolínu, která je opět v Kroměříži, přivezla k soudu policejní eskorta. Na základě domluvy policistů a lékařů byla celou dobu jednání v poutech. „Je to pro vaši bezpečnost. Mohlo by se stát, že by vás něco rozrušilo natolik, že byste mohla špatně zareagovat. Je to pro vaši i naši bezpečnost,“ sdělil jí důvod předseda soudu Petr Vrtěl, který mimo čtení protokolů předvolal i soudního znalce, psychiatra Petra Nedomu. Ten u Karolíny po činu diagnostikoval psychosomatickou poruchu a závislost na lécích a doporučil ambulantní léčbu. Svůj tehdejší názor ale dnes změnil. „Stav se nezlepšil, projevila se u ní schizofrenní psychóza. S největší pravděpodobností jde o konečnou diagnózu. Bez adekvátní léčby existuje možnost, že bude nebezpečná nejen sobě, ale i okolí,“ konstatoval Nedoma.   

Proti ústavní léčbě se může odvolat

Předseda senáru Petr Vrtěl nakonec potvrdil Karolíně Muselíkové ochranné léčení psychiatrické v ústavní formě. Proti tomuto rozhodnutí se může odvolat ke Krajskému soudu v Brně, protože se na místě se svým obhájcem této možnosti nevzdala.

„Mrzí mě, co jsem udělala a Katce se omlouvám. Ale skutečně si nic nepamatuji,“ byla závěrečná slova dívky, která málem zavraždila svou kdysi nejlepší kamarádku. (ber)

Komentáře

normálně pověsit a byl by klid..

Poslat nový komentář