Automobilové straky řádí. V úterý vykradly hned čtyři auta

Automobilové straky řádí. V úterý vykradly hned čtyři auta
ilustrační foto PČR

Během úterý 31. května obdrželi policisté čtyři oznámení o vloupání do automobilů, ke kterým došlo na různých místech prostějovského okresu. Od začátku roku bylo v regionu vykradeno 42 vozidel, z toho v květnu 14. U třech se tak stalo proto, že nebyla uzamčena, další tři zloději vykradli v době, kdy majitel do vozu ukládal nákup.  

K prvnímu vloupání došlo přes noc z pondělí na úterý ve Fanderlíkově ulici v Prostějově. Zloděj se bez použití násilí vloupal do osobní Škody Felicie, ze které ukradl autorádio značky Sony. Majitelka škodu vyčíslila na 4 800 korun.

V úterý 31. května v době od 8:05 do 9:50 hodin se na polní cestě k ovocnému sadu u Mořic zloděj vloupal do osobního auta Opel Astra. „Pachatel do vozidla vnikl po rozbití skleněné výplně dveří u řidiče. Pohnutkou pro toto jednání byla textilní taška uložená ve vozidle viditelně na sedadle spolujezdce. Z ní odcizil peněženku s osobními doklady, platební kartou, finanční hotovostí 1 500 korun a mobilním telefonem typu Samsung S4. Škoda vzniklá odcizením věcí a poškozením vozidla byla v tomto případě vyčíslena na 11 600 korun,“ komentoval druhý případ policjní mluvčí František Kořínek.

Zhruba v 10 hodin se dva zloději vloupali na lesní cestě u rybníka v katastru obce Protivanov do dodávkového automobilu značky Renault. Také tito pachatelé do vozidla vnikli po rozbití skleněné výplně dveří u řidiče. Z kabiny odcizili na sedadle spolujezdce viditelně uloženou plastovou krabici s peněženkou s finanční hotovostí 18 700 korun, osobními doklady a dvěma platebními kartami. Krabice dále obsahovala firemní dokumenty, dva technické průkazy k automobilům, notebook typu Lenovo typ B50-30, sluneční brýle a růžové vodítko značky Flexi. „Akci zlodějů viděla majitelka vozidla, která nedaleko venčila psa. Pachatelé na místo přijeli svým vozidlem, které zastavili poblíž jejího. Dle jejích slov celá akce trvala asi 20 sekund a poté muži naskočili do vozidla a z místa odjeli,“ popsal další případ Kořínek. Škoda odcizením věcí a poškozením vozidla byla předběžně vyčíslena na 32 tisíc korun.

V době od 9:15 do 10:15 hodin zaútočil další vloupač, tentokrát na parkovišti u Plumlovské přehrady, kde po násilném překonání zámku dveří u spolujezdce vnikl do osobního Peugeotu. I zde byla motivem vloupání na podlaze mezi sedadly uložená černá látková taška značky Adidas. „Spolu s taškou její majitelka přišla i o peněženku s finanční hotovostí 3 500 korun, platební kartou a osobními doklady a svazek klíčů, kosmetiku a dámské legíny černé barvy. Celková výše způsobené škody byla vyčíslena na 9 350 korun,“ dodal mluvčí.

Pachatel prvního uvedeného případu je podezřelý z přečinu krádež. Pachatelé ostatních uvedených vloupání jsou kromě přečinu krádež podezřelí ještě i z přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení a prokázání viny pachatelům všech uvedených skutků hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Od začátku roku došlo na Prostějovsku již k případům vloupání do vozidel. Společným jmenovatelem všech případů je umístění předmětů viditelně ve vozidle. Z toho lze vyvodit jednoduchou radu, jak se nestát obětí takového jednání." Automobil není trezor, ale pokud už musíte ve vozidle něco ponechat, uložte to skrytě, nejlépe do zavazadlového prostoru," radí policisté. (red)

Komentáře

PV fetky řádí jak černá ruka, starostka by jim měla dávat drobný na fet ať nechají naše auta napokoji!

Poslat nový komentář